20 Eylül 2024 Cuma

'Verilecek herhangi bir ceza benim için onurdur'

Üniversitelerde 1 Mayıs'a katılan öğrenciler hakkında soruşturmalar sürüyor. Galatasaray Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne ifadeye çağrıldı. 1 Mayıs'ı savunan ve ihbarcılığından dolayı Galatasaray Üniversitesini eleştiren öğrenci, "Hal bu iken, bu saatten sonra burada verilecek herhangi bir ceza benim için bir onurdur" dedi. 

1 Mayıs'ta Taksim iradesinden vazgeçmeyenlere yönelik saldırılar sürüyor. Gözaltı ve tutuklama saldırıların ardından üniversiteler de 1 Mayıs'a katılan öğrenciler için "cadı avı"na devam ediyor. Pazartesi günü İstanbul Üniversitesinde yürütülen soruşturmanın ardından bugün de Galatasaray Üniversitesinde öğrenciler haklarında başlatılan soruşturma kapsamında ifade verdi.

'BURADA VERİLECEK HERHANGİ BİR CEZA BENİM İÇİN ONURDUR'
Soruşturma kapsamında ifade veren yüksek lisans öğrencisi,  savunmasında şunları söyledi: "Şu an burada karşınızda bir savunmamı bekliyorsunuz fakat asıl öğrencisini böyle bir durumda bırakan üniversite yönetiminin kendisinin benim karşıma geçip savunma yapması gerekmektedir. Galatasaray antidemokratik uygulamaların görece az olduğu, bileşenlerin bu tarz konularda dayanışma içinde bulunduğu bir kurum olarak bilinir. Bugün geldiğimiz noktada ise görüyoruz ki bu üniversite ne özgür düşünceyi ne bilimsel eğitimi ne de özerkliği vaat ediyor; iktidarın kontrolü altında öğrencilerinin ve akademik kadrolarının başlarının üzerine her an düşmeye hazır bir giyotin haline geliyor. Tüm bu yaşadığım süreçten esasında basitçe şu çıkıyor: Bu ülkede olmadığınız bir yerde yaşanan bir olay için siyasi suçunuzun kesinleşmesini bırakın daha hakkınızda dava bile açılmamışken üniversiteniz baskılara göğüs germek, kalkan olmak yerine size soruşturma açabilir, hatta belki de bundan da ceza alabilirsiniz. Sizin bana ceza verip vermeyeceğinizi bilmiyorum; ceza olmayacak söylemlerine de 2016 yılından beri dersinden, hocasına, kedisinden, kütüphanesine bizzat emek verdiğim bu kurumun bileşenlerinin bana '1 Mayıs'ta işkenceyle göz altına alınmışsın yapabileceğimiz bir şey var mı' diye sormak yerine sessizliğe davet edilmemden ötürü inanmıyorum. Çünkü bu baskı rejiminin hukuksuzluğunu gizlice delmek değil tam tersi iş birliği içinde olmaktır. Hal bu iken, bu saatten sonra burada verilecek herhangi bir ceza benim için bir onurdur."