22 Eylül 2024 Pazar

Wîdad Mihemed: Efrîn'de Kürt bırakmadılar

TKŞ üyesi Wîdad Mihemed 6 yıl önce Efrîn'in Türk devleti tarafından işgal edilmesinin ardından halkın yaşadıklarını aktardı. Wîdad Mihemed, "TKŞ olarak dünya ezilen halklarına çağrıda bulunuyoruz. Birbirimize destek olalım faşist emperyalist devletlerin karşısında duralım, bu zulümden kurtulalım" çağrısı yaptı.

Türk devleti ve çeteleri tarafından altı yıl önce Efrîn işgal edildi. Çeteler halkın evlerine, arazilerine el koydu, göçe zorladı; bölgenin demografik yapısını değiştirdi. Efrîn'de halka yöneilk suçlar ise gizli kalıyor. TKŞ üyesi Wîdad Mihemed işgalden bu yana Efrîn halkının yaşadıklarını ve Efrîn'deki son durumu ETHA'ya değerlendirdi. Efrîn'de çalışmalar yürüten, savaşan ve direnen YPG-YPJ, MLKP savaşçılarını selamlayan Wîdad Mihemed, özgürlük şehitlerini andı, onların yollunda olduklarını belirtti.

'EFRÎNLİ AİLELERİMİZ BİRÇOK ZULÜM VE ZORLUK GÖRDÜ'
18 Mart 2018'de Efrîn'in işgal edildiğini hatırlatan Wîdad Mihemed, "Faşist, kapitalist, emperyalist devletler de (Rusya, Amerika,Türkiye) bunu yaptı. Tabii bunda ENKS'nin de payı vardı, oyunları oldu. Efrîn'i teslim ettiler. 6 yıl oldu bu savaş sürüyor. Efrînli ailelerimiz birçok zulüm ve zorluk gördü. Efrîn bir Kürt kenti. Türk devleti oranın halkına yönelik birçok zulüm gerçekleştirdi. Hepsini göç ettirdiler. Tarihi eserler dahi satıldı. Faşist Türk devleti Efrîn'in zeytin ağaçlarını dahi kesti" hatırlatması yaptı.

'BÖLGENİN DEMOGRAFİSİ DEĞİŞTİRİLDİ'
Türk devletine bağlı çetelerin halkın evlerine, arazilerine el koyup başkalarına verdiğini ifade eden Wîdad Mihemed, "Bölgenin demografisi değiştirildi. Oralı olmayanları oraya yerleştirdiler. Halkımızın hepsi göç etti. Kamplara yerleşti. Bu devletten birçok zulüm gördüler" dedi.

Kadınların işgalden kaynaklı birçok zorluk çektiğini vurgulayan Wîdad Mihemed, "Çokça kadın katlediliyor, tecavüze uğruyor. Kadınları zorla evlendiriyorlar. 13-14 yaşındaki küçük kız çocuklarını zorla evlendiriyorlar. Bunların hepsi gizli kalıyor. Bu yaşananlar görülmüyor. Sadece onların basını var. Halkın fotoğraf ve video çekmesine izin vermiyorlar. Bu işlenen suçlar her zaman gizli kalıyor" ifadelerini kullandı.

'EFRÎN'DE KÜRT BIRAKMADILAR'
Wîdad Mihemed işgalden önce yüzde 95'i Kürt olan işgalin ardından yüzde 20'e düşen Efrîndeki demografik değişime ilişkin şunları söyledi: "Efrîn bir Kürt kenti. Ama Kürt halkı orada kalmadı. Hepsi göç etmek zorunda kaldı. Faşist Türk devleti Efrîn'in demografisini değiştirdi. Onunla çalışan, savaşan kişilerin hepsi parayla çalışıyor. Sadece Efrîn'e değil birçok yere gönderiyorlar. Onları getirip yerleştirdiler. Efrîn'de Kürt bırakmadılar. Hepsi göç etmek zorunda kaldı. Kalanlar çok az bir kesim. Onların kültürlerine, Türkçeye mecbur bırakılıyorlar. Türk parası kullanılıyor. Kürtçe konuşmalarına izin vermiyorlar. Okulları hep Türkçe oldu. Bölgeyi tamamen değiştirdi."

Türk devletinin işgal saldırılarının sürdüğü ifade eden Wîdad Mihemed, "Türk devleti sadece Efrîn'de durmadı. Efrîn'den sonra Girê Spî ve Serêkaniyê'yi de işgal ettiler. Saldırıları ise hala daha sürüyor. Sadece Rojava'da da değil. Kürtlere, halkımıza yönelik saldırıları bitmez" dedi ve şu çağrıyı ekledi: "TKŞ olarak dünya ezilen halklarına çağrıda bulunuyoruz. Birbirimize destek olalım faşist emperyalist devletlerin karşısında duralım, bu zulümden kurtulalım."