22 Eylül 2024 Pazar

Yargıtay, Kulp davasını zamanaşımından düşürdü

Kulp'ta komuta ettiği Bolu Komando Birliği'nde 11 köylüyü gözaltında katletmekten yargılanan Tuğgeneral General Yavuz Ertürk'ün davası, zaman aşımından düşürüldü.

Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde 8 Ekim-25 Ekim 1993 tarihleri arasında dağınık mezralardan oluşan Gurnik, Mezire, Pireş, Kepir ve Şuşan, Alaca köyü ve Muş'a bağlı Kayalısü köyü Licik mezrası civarında Tuğgeneral Yavuz Ertürk komutasındaki Bolu Komando Tugayı tarafından yürütülen askeri operasyonlarda gözaltına alınan 11 kişiden bir daha haber alınamadı. 5 Kasım 2004'te gözaltında kaybedilen 11 kişinin cenazelerinin yer aldığı bir toplu mezar bulundu.

11 Ekim 2013 tarihinde konuyla ilgili düzenlenen iddianamede Bolu 2. Komando Tugay Komutanı emekli Tuğgeneral Yavuz Ertürk'ün "birden fazla kişiyi aynı sebeple öldürmek", "halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik", "cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturmak" suçlarından yargılanması talep edildi. İddianame Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi; ancak dava daha sonra "güvenlik gerekçesiyle" Ankara'ya nakledildi.

BERAAT KARARI VERİLDİ
Ankara 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yürütülen yargılamada, 24 Mayıs 2018'de savcılık, Ertürk'ün tüm suçlardan beraatini istedi. Mahkeme, 19 Eylül 2018 tarihli son duruşmada, savcılık mütalaası doğrultusunda "cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak" suçuna bağlı kamu davasının zamanaşımından düşmesine; Ertürk'ün 11 kişiyi "taammüden öldürmeye azmettirmek" ve "halkı isyana teşvik suçlarından" ise ayrı ayrı beraatine karar verdi.

4 YIL BEKLETİP ZAMAN AŞIMINDAN DÜŞÜRDÜ
Beraat kararına karşı kayıp yakınları Dosyayı Ankara Bölge Adliye Mahkemesi'ne taşıdı. Bölge Adliye Mahkemesi, mahkemenin kararında bir isabetsizlik bulmayarak 9 Aralık 2020'de kararı onadı. Onama kararına karşı avukatlar bu sefer Yargıtay'a başvurdu. Dosyayı 3 yıl 5 ay bekleten Yargıtay, 14 Şubat'ta dosyanın zamanaşımından düşmesine karar verdi. Yargıtay, beraat kararının onanması ya da bozulması yönünde karar kurmadan dosyanın düşmesine karar verdi.

ANAYASA MAHKEMESİ'NE BAŞVURU YAPILACAK
Dosyanın avukatlarından Batman Barosu Başkanı Avukat Erkan Şenses, insanlığa karşı suçlarda zamanaşımının olmadığını belirterek, "Ancak Yargıtay dosyayı insanlığa karşı işlenen suç olarak değerlendirmemiş. Davayı basit bir cinayet davası olarak ele almış. Dosyanın avukatları ve dosyaya müdahil olan İnsan Hakları Derneği Genel Merkezi ve İHD Diyarbakır Barosu ve dosyanın diğer avukatlarıyla birlikte Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağız. İnsanlığa karşı işlenen suç ve zorla kaybedilmeye yönelik başvurumuz olacak" dedi.