20 Eylül 2024 Cuma

Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi: 'Özsavunma haktır' demek için Namme'yle dayanışmaya

Her ayın 11'inde 'Yaşamak istiyoruz' eylemi yapan Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, kendisine sistematik işkence uygulayan eski kocasına karşı özsavunma hakkını kullanan Namme Öztürk'ün yarın görülecek duruşmasına katılım çağrısı yaptı.
Kadın katliamlarına dikkat çekmek amacıyla Özgecan Aslan'ın katledildiği tarihe atfen her ayın 11'inde 'Yaşamak istiyoruz' eylemi yapan Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, 34. kez Kalkhedon Meydanı'ndaydı. Sosyalist kadınlar bu ayki eylemi kendisine sistematik işkence eden eski kocasına karşı özsavunma hakkını kullanan Namme Öztürk'e atfetti.
 
"Namme için adalet herkes için adalet", "Erkek adalet değil gerçek adalet", "Yaşasın kadın dayanışması", "Kadınlar sokağa özsavunmaya" ve "Özsavunma hakkı engellenemez" sloganlarının atıldığı eylemde Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi adına basın açıklamasını Ezgi Bahçeci okudu.
 
Bahçeci, "Biz kadınlar her ay bu meydandan sizlere seslenmeye devam ediyoruz. Ne yazık ki geçtiğimiz aylarda olduğu gibi Eylül ayında da kadına dönük saldırılar ve kadın cinayetleri devam etti. Eylül ayında 45 kadın erkekler tarafından katledildi" dedi.
 
Her ay onlarca kadının katledilmesi ile sonuçlanan kadına dönük saldırılara karşı iktidarın göz yumduğunu belirten Bahçeci, "Kadınlara dönük suç işleyen erkekler erkek yargı tarafından da korunmaya devam etmektedir" diye ifade etti.
        
"Bizler kadına dönük saldırıların kadın cinayetlerinin son bulması, gerçek adaletin sağlanması, kadınların her alanda eşit temsiliyetinin olması, cins ayrımcılığının sona ermesi için mücadele ederken iktidar ise kadını hiçlestirme, var olan haklarını gasp etme politikaları ile karşımıza çıkıyor" diyen Bahçeci, kadınların yaşamlarımıza, haklarımıza sahip çıkmaya devam edeceğini, özgürlük ve eşitlik mücadelesinden, kadın dayanışmamızdan vazgeçmeyeceklerini vurguladı.
 
"Evde, sokakta, okulda, iş yerinde ve hayatın her alanında olmaya sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz" diyen Bahçeci, erkek devlet şiddetine karşı özsavunma hakkının meşru olduğunu belirterek özsavunma hakkını kullanan tüm kadınların yanında olmanın ve özgürlüğüne kavuşmaları için mücadele etmenin tüm kadınların kazanımı olacağını ifade etti.
 
"Özsavunma hakkini kullanan kadınlardan biride Namme Öztürk. Namme evliliği boyunca şiddete ve cinsel saldırıya uğramış, boşanmış ancak yine de kurtulamamıştır. Boşandığı eşi kendisine silah doğrulttuğu sırada ölmemek için öldürmek zorunda kalan Namme, yaklaşık 3 yıldır tutuklu bulunmakta" diyen Bahçeci, Namme'nin yarın görülecek duruşmasını hatırlattı.
 
"Biz kadınlar 'Özsavunma haktır, erkek adalet değil gerçek adalet istiyoruz' diyerek Namme'nin yanında olacağız. Tüm kadınları Namme ile dayanışmak için yarın saat 11.00'da Kartal Adliyesi'nde olmaya çağırıyoruz" diyen Bahçeci, Namme şahsında özsavunma hakkını kullanan kadınlarla dayanışma çağrısı yaptı.