22 Eylül 2024 Pazar

'Yaşamak ve yaşatmak için 1 Mayıs'ta alanlara'

Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu, "1 Mayıs'ta alanlara" çağrısı yaptı. Platform, 1 Mayıs'a kadar olan süreyi 'Emek Haftası' olarak ilan etti, çalışma takvimi belirledi.

Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu, işçi sınıfının Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs'ta, "Yaşamak ve yaşatmak için 1 Mayıs'ta alanlara" çağrısı yaptı. 1 Mayıs'a kadar olan süreyi 'Emek Haftası' olarak belirleyen platform, bu süreç boyunca yapılacak eylem ve etkinlik takvimi açıkladı.

Platform tarafından yayınlanan bildiride, Covid-19 salgınının yarattığı sonuçlar, işçi sınıfı ve emekçilere reva görülenlere dikkat çekilerek şunlar söylendi:

"İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs'ı Covid-19 salgını koşullarında karşılıyoruz. İçinde bulunduğumuz dönem hepimiz açısından oldukça zorlu. Bir yanda ekmeğimiz için gittiğimiz işyerlerimizde her an salgına yakalanma tehlikesi öte yanda ise işsizlik ve açlık tehlikesi hayatımızı cehenneme çeviriyor. Milyonlarca arkadaşımız ya işten çıkarıldı ya da ücretsiz izne yollandı. Milyonlarca arkadaşımız ise toplumsal yaşamın sürdürülmesi bakımından zorunlu olmamasına karşın patronların kârlarını korumak adına üretimin sürdürüldüğü sektörlerde ölüm riski ile iç içe çalışmak zorunda bırakılıyor. Binlerce arkadaşımız bu süreçte virüse yakalandı ve kimileri hayatını kaybetti. Yapılan araştırmaların açık bir biçimde gösterdiği gibi işçilerin virüse yakalanma orana genel ortalamadan üç kat fazla. Hal böyleyken siyasi iktidar çalışanları emeğiyle geçinenleri değil patronları korumaya odaklı politikalarda ısrar ediyor. Bizlerin alınterinden kesilen vergilerden oluşan bütçe, patronları kurtarmak için kullanılıyor. Patronların kârlarının işçilerin yaşamından daha değerli görüldüğü bu düzen bizim değildir. Saraylarda, yalılarda, köşklerde, adalarda işçilerin alınterinden kesilen kazançla kendilerini güvenceye alan patronlar ve onların siyasi temsilciler ile biz aynı gemide değiliz."

"Gelin taleplerimizi ortaklaştıralım ve birlikte büyütelim. 1 Mayıs 2020'nin bu amaca hizmet etmesini sağlayalım ve taleplerimizi görünür kılalım. Bizlerin ölüm ya da açlık ikileminden kurtulmasının yolu sokağa çıkma yasakları değil, ücretli izin hakkıdır. İşsiz kalan arkadaşlarımızın 1170 TL gibi bir rakama mahkum edilmemesinin, insanca bir ücret almasının yolu; birliğin, dayanışmanın, mücadelenin büyütülmesidir. Başka bir yolumuz olmadığını bilerek hareket edelim" çağrısında bulunan Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu, 1 Mayıs'a kadar 'Emek Haftası' olarak ilan ettiği süreç boyunca yapılacak eylem ve etkinliklerle ilgili şu bilgileri verdi:

-27-28 Nisan günlerinde Covid-19 vakası tespit edildiğini bildiğimiz fakat çalışmayı durdurmayan işyerleri önünde taleplerimizi haykıran ve 1 Mayıs'ın birlik, mücadele ve dayanışma ruhunu anlatan açıklamalar yapalım.

-29 Nisan günü İstanbul başta gelmek üzere mümkün olan tüm illerde, işçi havzalarında 1 Mayıs kutlamaları yapalım. İşyerleri, fabrika ve havzalarda "Yaşamak ve Yaşatmak İçin 1 Mayıs'a" çağrısını büyütelim.

-30 Nisan günü emek örgütlerinin ve dostlarının yapacağı 1 Mayıs anmalarına katılarak ücretli izin talebi ve grev çığlığını hep bir ağızdan haykıralım. Ya da çalıştığımız işyerlerinde 1 Mayıs vesilesiyle taleplerimizi haykırdığımız iş bırakma, yemekhanelerde ses çıkarma, taleplerimizin yazılı olduğu kartonlarla fotoğraf ve video çekerek paylaşma, işçi mahalleleri ve havzalarında taleplerimizin yazılı olduğu ve 1 Mayıs çağrıları içeren görselleri duvarlara asma gibi birçok yöntemle her yeri 1 Mayıs çığlığının yükseldiği meydana çevirelim.

-1 Mayıs günü sağlık için gerekli fiziksel mesafelenme ve maske gibi kurallara dikkat ederek ses çıkaralım. Ses çıkarıp taleplerimizi haykıralım. 1 Mayıs marşını sokaklardan, pencerelerden, balkonlardan yükselterek birliğimizi ve taleplerimizi yükseltelim.

-Yaptığımız tüm eylem ve etkinliklerin fotoğraf ve videolarını #Yaşasın1Mayıs hasthagı ile paylaşarak birliğimizi ve haklılığımızı gösterelim.