20 Eylül 2024 Cuma

Yener: Doğalgazda büyük şirketlere indirim, halka zam

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, doğalgaza yapılan yüzde 38 zamma tepki gösterdi. Yener, "Son doğalgaz zammı, siyasi iktidarın büyük şirketleri kollama, ekonomik sıkıntıları halkın sırtına yıkma politikalarının yeni bir örneğidir" dedi.

Emeklilere üç kuruş zam yapılırken, asgari ücrete temmuz ayında zam yapılmazken, doğalgaza 1 Ağustos tarihinden geçerli olmak üzere yüzde 38 zam geldi. Zamma tepki gösteren TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, siyasi iktidarın büyük şirketleri kolladığına, ekonomik krizi halkın sırtına yıkma politikası izlediğine dikkat çekti.

BÜYÜK SERMAYEYE İNDİRİM HALKA ZAM
Seçim yılları olduğu için konutta kullanılan doğalgaz fiyatlarına 1 Ocak 2023'den bugüne artış yapılmadığını ancak bugün yüzde 38'lik bir zamla karşı karşıya kalındığını hatırlatan Yener, BOTAŞ'ın, doğalgaz kullanımında elektrik üreticilerine yüzde 33, büyük sanayi kuruluşlarına yüzde 28 indirim yaptığına dikkat çekti. 1,5 yıllık süre içerisinde küçük sınaî ve ticari işletmelere yüzde 59 zam yapıldığını aktaran Yener, büyük sermayenin BOTAŞ tarafından da korunduğunu ortaya koydu.

Son zam ile birlikte İstanbul, Ankara, Bursa, Van, Erzurum'da yaşayanların ortalama yıllık tüketimleri ve ödeyecekleri faturalara ilişkin hesap yapan Yener şu bilgileri paylaştı:

'YOKSULLARLA ZENGİNLER BİR TUTULDU'
2023 yılının Mayıs ayında gerçekleştirilen genel seçim döneminde uygulanan popülist politikalara işaret eden Yener, bedelsiz doğalgaz temininin konutlarda Mayıs-Aralık döneminde tüketimi 2,3 milyar m³ arttırdığını kaydetti. Uygulanan popülist politika ile yoksulluk sınırlarının altında yaşam savaşı veren milyonlarla, plazalarda, saraylarda yaşayan zenginlerin bir tutulduğu eleştirisini yönelten Yener, "Yoksul kesimler için ayrılması gereken kaynaklar mirasyedi gibi harcanmıştır" dedi.

Yener açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Açlık sınırının ayda 20 bin TL'ye yaklaştığı, yoksulluk sınırının aylık 60 bin TL'yi geçtiği ülkemizde, 17 bin TL asgari ücretle ve dün 10 bin TL bugünse büyük bir lütufmuş gibi sunulan 12 bin 500 TL ile yaşamlarını sürdürmeye çalışan milyonlarca emekçi ve emekliye yaşamlarını çağdaş yaşam gereklerine uygun bir şekilde sürdürmelerine imkan verecek ciddi bir kamusal destek sağlanmamıştır. İktidarın popülist görünümlü politikasının ardındaki toplumsal gerçeklik, büyük şirketleri kollamak, ekonomik sıkıntıları halkın sırtına yıkmak, yoksulluk ve yoksulluğun sürdürülebilirliğini sağlayarak sermaye egemenliği düzenini ihya etmektir."