22 Eylül 2024 Pazar

'Yeni bir sendikal mücadele için adayız'

İşçiden yana tavır aldıkları ve haksızlıkları dile getirdikleri için haksız disiplin süreçlerine maruz kalan ve sendika tarafından görevden alınan Nazan Gevher Çam Ay ve arkadaşları 22 Ocak'ta gerçekleşecek Genel-İş Anadolu Yakası 1 Nolu Şube yönetimine aday oldu. Ödün vermeyecekleri ilkeleri sıralayan Ay ve arkadaşları, bu ilkeler etrafında yol yürümek isteyenleri kendileriyle birlikte mücadeleye çağırdı.

Genel-İş Anadolu Yakası 4 Nolu Şube, 22 Ocak'ta seçimlere gidiyor. Bu seçimlerde yönetime yıllardır işçi hakları için mücadele eden Nazan Gevher Çam Ay ve arkadaşları aday. Kadıköy Belediyesi'nin CHP'li başkanının işçilerin zam talebini kabul etmemesi üzerine 2021 yılının şubat ayında greve gidilmiş ancak grev sadece üç gün sürmüştü, çünkü Genel-İş Sendikasının Genel Merkez yönetiileri CHP'li belediye başkanıyla kapalı kapılar ardında işçinin kabul etmediği bir oranda zamma imza atarak grevi sonlandırmıştı. Benzer bir durumun Maltepe Belediyesinde de yaşanmasının ardından DİSK'in 16 Şubat'ta Kadıköy'de yaptığı eyleme 4'ü kadın 9 işyeri temsilcisi ek protokol taleplerini içeren pankart ve dövizlerle katılmış, temsilciler sendika tarafından görevden alınmıştı.  

Görevden alınanlardan biri olan Çam, ayrıca daha önceki seçimlerde şube yönetimine aday olan Mor Listede yer aldı.

Belediyelerde kadın örgütlenmesinde yer alan Ay ve arkadaşları, sendika mücadelesinde patrondan yana değil işçiden yana tavır aldıkları için disiplin süreçlerine uğradıklarını, enflasyon karşısında işçinin daha fazla ezilmemesi için Ek Protokol istedikleri, TİS süreçlerinde işçinin sesini toplantılara taşıdıkları için sorgusuz sualsiz görevden alındıklarını hatırlattı.

Belli ilkeler etrafında bir araya geldiklerini ve ödün vermeden her işçiyle kader birliği yapmaya, yol yürümüye hazır olduklarını duyuran Başkan Adayı Nazan Gevher Çam Ay ve arkadaşları, sendikal mücadelede yeni bir anlayış için hep birlikte mücadele çağrısı yaptı.

Ay ve arkadaşlarının ödün vermeyeceği ilkeler ise şöyle:
🔹"İşçi demokrasisi en temel sözümüzdür. Sendika içi demokrasiyi eksiksiz bir şekilde uygulayacağız.
🔹İşçilerin yüzde 75'inin onay vermediği Toplu İş Sözleşmesini imzalayacağız ve Genel Merkezin de müdahale etmesine asla izin vermeyeceğiz.
🔹Tüm sendikal organlarda eşit temsil ilkesini uygulayacağız.
🔹Şube yöneticileri olarak, kendi kadrolarımızda çalışırken aldığımız maaştan fazlasını almayacağız. Artan bütçeyle fon oluşturarak işçi arkadaşlarımız için değerlendireceğiz.
🔹Toplu İş Sözleşmesi'ne asgari ücret farkının eklenmesi ve enflasyon farkının eklenmesi için mücadele yürüteceğiz.
🔹Sendika aidatının yevmiyenin 10'da 1'i olması için mücadele yürüteceğiz.
🔹Şube harcamalarını şeffaf bir şekilde bütün işçi arkadaşlara açıklayacağız.
🔹Şube yönetimi olarak hiçbir siyasi partinin arka bahçesi olmayacağız.
🔹İşçi sınıfının güçlenmesi için işçi komitelerini ve TİS komitilerini kuracağız.
🔹Hiçbir şekilde atama yapmayacağız, göreve gelecek olan bütün arkadaşlarımızı seçimle kabul edeceğiz. Ayrıca seçilmiş kişileri görevden almak gibi faşist bir tutum sergilemeyeceğiz.
🔹Şube yönetimi olarak görevimiz en fazla iki dönem olacaktır.
🔹Sendika tüzüklerinin değiştirilmesi ve grev fonu kasasının boş olmaması için mücadele yürüteceğiz."