22 Eylül 2024 Pazar

Yerel seçimler için halk sandık başında

Büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ve muhtar adayları seçimi için oy verme işlemi sürüyor. Oy verme işlemi, 32 kentte 07.00-16.00, diğer kentlerde 08.00-17.00 saatleri arasında yapılacak.

Türkiye ve Kuzey Kürdistan'da oy verme işlemi devam ediyor. 32 kentte 07.00'de başlayan oy verme işlemi 16.00'da, diğer kentlerde ise 08.00'de başlayan oy verme işlemi 17.00'de sona erecek.

Büyükşehir belediyesi, il ve ilçe belediye başkanlıkları, belediye meclis üyeleri ve muhtar adaylarını belirlemek üzere oy verilecek.

34 siyasi partinin katıldığı seçimde, 61 milyon 441 bin 882 seçmen oy kullanacak. Beyaz pusula büyükşehir belediye başkanlığı, turuncu pusula il genel meclisi, mavi pusula belediye başkanlığı, sarı pusula belediye meclis üyeliği adaylarını belirlemek üzere oluşturuldu. Bütün oy pusulaları tek bir zarfa konularak sandığa atılacak.

OY SAYIMINA BÜYÜKŞEHİR İLE BAŞLANACAK
Oy kullanma işlemlerinin sona ermesi ile birlikte oy dökümü başlayacak. Oy sayımı işlemleri büyükşehirlerde sırasıyla büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği ve muhtarlık olarak gerçekleştirilecek.

Diğer illerde ise oy sayımına sırasıyla belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği, il genel meclis üyeliği ve muhtarlık seçimlerine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü ile başlanacak.

Almanya, Hollanda, ABD, İngiltere ve diğer birçok ülkede yaşayan ve yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı olanlar, yerel seçimlerde oy kullanamayacak.