22 Eylül 2024 Pazar

'Zaman Dehak'lara karşı Kawa'laşma, Mazlum'laşma zamanıdır'

Diyarbakır Newroz Tertip Komitesi, 21 Mart'ta Diyarbakır'da gerçekleştirilecek Newroz kutlamalarına ilişkin bilgiler vererek, tüm halkı Newroz meydanlarına çağırdı.

Diyarbakır'da Newroz Tertip Komitesi, 21 Mart günü gerçekleşecek Newroz kutlamalarına ilişkin kentteki bir düğün salonunda basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekili Serhat Eren, DEM Parti ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yöneticileri, Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve demokratik kitle örgütü temsilcileri katıldı.

DEM Parti milletvekili Serhat Eren, Türkiye'de derin bir ekonomik ve siyasi kriz yaşandığını belirterek, 31 Mart'ta yapılacak seçimlerin Türkiye'de siyaseti etkisi altına aldığını belirtti. 

"8 yıldır ne kadar baskı ve saldırı varsa Kürtler üzerinden uygulandı, dilimiz yasaklandı, siyasetimiz tasfiye edilmek istendi. Kürt siyasetçilerin siyaset yapması engellendi. Binlerce arkadaşımız cezaevlerinde. 22 yıldır AKP-MHP faşizmi iktidarda. Bu iktidar 22 yıldır, Kürt dilini ve kültürünün tanınmaması için ne gerekiyorsa yaptı" diyen Eren, buna karşı 31 Mart'ta iktidara sandıklarda güçlü bir mesaj verileceğini söyledi. Eren bu yıl da Kürt halkının Newroz alanlarına akarak iradesini göstereceğini belirterek, herkesi Diyarbakır Newrozuna davet etti.

'NEWROZ TEKÇİ ANLAYIŞLARA HER ZAMAN CEVAP OLMUŞTUR'
Newroz Tertip Komitesi adına söz alan DEM Parti Diyarbakır İl Eşbaşkanı Pınar Sakık, hazırlıklara ilişkin bilgilendirmede bulundu.

Baharın başlangıcı Newrozun Kürt halkı için yüzyıllardır süren direnişin sembolü olduğunu kaydeden Sakık, "Halkımız için yeni bir doğuşun, yaşamın ve özgür bir geleceğin kıvılcımı olan Newroz, tekçi, soykırımcı, inkarcı anlayışlara karşı her zaman cevap olmuştur. Prometheus'dan demirci Kawa'ya, Kawa'dan Mazlum Doğan'a üç kibrit çöpü ateşinin tüm Kürdistanı baştan başa saralı uzun yıllar oldu ve o ateş ilk günkü kararlılıkla yanmaya devam etmektedir" ifadelerini kullandı.

'NEWROZ MEYDANLARI TECRİDİN PARAMPARÇA EDİLECEĞİ MEYDANLAR OLACAKTIR'
PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride işaret eden Sakık, şöyle devam etti: "Demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü paradigması tüm dünyaya yayılan ve kabul gören Sayın Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü, aynı zamanda Kürtlerin ve tüm halkların özgürlüğüdür. 25 yıllık İmralı işkence sistemi altında, kendisiyle yapılan her görüşmede onurlu bir barışın yolunu gösteren ve bunun için her türlü sorumluluğu almaya hazır olduğunu belirten Sayın Abdullah Öcalan, mutlak iletişimsizlikle ağır tecrit altında tutulmaktadır. Tam da bu nedenle inançla, kararlılıkla irade ve ısrarla Newroz meydanları tecridin paramparça edileceği, onurlu bir barışın savunucusu ve direnişçisi olan Sayın Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün sağlanacağı meydanlar olacaktır."

"Zaman Dehak'lara karşı Kawa'laşma, Mazlum'laşma zamanıdır. Zaman, Kürt ulusal birliğini sağlama zamanıdır. Zaman, işgale, sömürüye ve soykırıma karşı çıkma zamanıdır. Zaman, tecridi kırıp Sayın Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünü sağlama zamanıdır" diyen Sakık, herkesi 21 Mart günü Diyarbakır'da gerçekleştirilecek Newroz kutlamalarına çağırdı.