20 Eylül 2024 Cuma

'Êzidîlerin topraklarına dönmesi için adım atılmalıdır'

74. Fermanı lanetleyen, katledilenleri anan DEM Parti MYK, Êzidî halkının, maruz kaldığı onca baskı, zulüm, göç ve katliamlara karşı direnerek kendi inancını, kültürünü ve varlığını koruduğunu vurguladı. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Êzidî soykırımını lanetledi. İnsanlık tarihi boyunca çeşitli halklar ve inançların soykırıma maruz kaldığını, zorla yerlerinden edildiğini ve asimilasyona uğradığını kaydeden DEM Parti MYK, Êzidî halkının da katliamlara en fazla maruz kaldığı halklardan olduğunu belirtti. 

3 Ağustos 2014'te DAİŞ çeteleri tarafından Şengal'de 5 binden fazla Êzidînin katledildiğini, çoğu kadın ve çocuk olmak üzere binlerce Êzidînin kaçırıldığını hatırlatan DEM Parti MYK, "Katliamın üzerinden on yıl geçmiş olmasına rağmen bini aşkın Êzidî çocuk halen kayıptır. Tarihleri boyunca 73 fermana maruz kalan Êzidîler için bu katliam '74. Ferman'dır. Êzidî halkının maruz kaldığı katliam, başta ABD, Fransa, Almanya ve İngiltere olmak üzere birçok devlet tarafından soykırım olarak tanınmıştır. Türkiye de Êzidîlere yönelik bu katliamı soykırım olarak tanımalı ve yıllardır Şengal'e dönük sürdürdüğü saldırgan politikalarından vazgeçmelidir. Yerlerinden göçertilmiş Êzidîlerin topraklarına dönmesi ve halen IŞİD çetelerinin elinde olan Êzidîlerin özgürleşmesi için adımlar atmalıdır. Êzidî halkı, maruz kaldığı onca baskı, zulüm, göç ve katliamlara karşı direnerek kendi inancını, kültürünü ve varlığını korumuştur. 3 Ağustos Êzidî Soykırımının 10. yıldönümü vesilesiyle Êzidî halkının yanında olduğumuzu belirtiyor, yaşamını yitirenleri saygıyla anıyoruz" dedi.