24 Eylül 2024 Salı

2 milyon kişi susuz, elektriksiz ve gazsız kaldı

Türk devletinin bombardımanları nedeniyle Cizre bölgesinde yaklaşık 2 milyon kişi su, elektrik ve gazdan mahrum kaldı. Onlarca hastane, sağlık ocağı ve hizmet kuruluşunun çalışmaları da durma noktasına geldi.

Türk devleti, Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'de uluslararası anlaşmalara göre hedef alınması yasak olan merkez ve hizmet kurumlarını bombalıyor. Süren saldırılarda onlarca altyapı tesisi ve hizmet kurumu hedef alındı.

Cizîre Bölgesi'ndeki hizmet kurumları ve enerji merkezlerine yönelik 60'ı aşkın saldırı gerçekleştiren Türk uçakları, Hesekê, Dirbêsiyê, Amûdê, Til Temir, Qamişlo, Tirbespiyê, Çilaxa, Rimêlan ve Dêrik'teki doğalgaz santrallerini, su istasyonlarını ve petrol kuyularını hedef aldı. Saldırılarda şu ana kadar 12 kişi şehit olurken, 12 kişi ise yaralandı.

Bombalama sonucu oluşan hasar henüz ilgili kurumlarca resmi olarak açıklanmadı ancak büyük maddi hasar meydana geldiği düşünülüyor. Şehirlerin birçok yerinde elektrik ve sular kesildi. Son olarak Derik'teki Siwêdikê Elektrik Santraline düzenlenen saldırılarla elektrik ve su sistemleri arızalanırken, sağlık gibi zorunlu hizmetler de durma noktasına geldi. Siwêdikê Elektrik Santrali Cizîre Bölgesinde yaşayan 2 milyon kişiye elektrik sağlıyordu.

Bölgede bulunan ve günlük olarak yüzlerce kişi hizmet veren 5 merkezi hastane, 15 özel hastane ile 35 sağlık merkezinde de elektrikler kesildi. 2 Milyon kişinin hizmet aldığı bu kurumlar yaşanan elektrik kesintisi sebebiyle işlevsiz hale geldi.

Ayrıca Cizre bölgesinde tamamı elektrikle çalışan su istasyonları da durdu.

Siwêdikê'de hedeflenen gaz istasyonu aynı zamanda evlere, ve kurumlara dağıtılan gazın ana dağıtım merkezi olarak hizmet vermekteydi. Her gün burada 13 bin tüp gaz üretilmekte ve dağıtılmakta idi. Gaz istasyonunun bombardıman sonucunda hasar alması sebebiyle büyük bir sıkıntı yaşanması bekleniyor. Mevcut durumda yaklaşık 2 milyon kişi ve yüzlerce hizmet kuruluşu su, gaz ve elektrik sorunuyla karşı karşıya.