24 Eylül 2024 Salı

'Okullara ödenek istiyoruz'

Okullarda yaşanan sorunlara ilişkin basın toplantısı düzenleyen Eğitim-Sen İstanbul 1 Nolu Şube Yönetim Kurulu, "Bakanlığın adeta okulların açılacağı tarihi bilmiyormuş gibi bu sorunları görmezden gelmesini ve ağır davranmasını kabul etmiyoruz. Eğitimden tasarruf olmaz eğitime bütçe okullara ödenek istiyoruz" dedi. 

Eğitim-Sen İstanbul 1 Nolu Şube Yönetim Kurulu, alanındaki okullarda yaşanan sorunlara ilişkin basın toplantısı düzenledi. 2024 2025 Eğitim öğretim yılının eğitimin kronikleşmiş sorunlarının büyüdüğü ve bu sorunlara yenilerinin eklendiği bir süreçle başladığı hatırlatılan açıklamada, yıllardır dile getirilen "eğitime yeterli bütçe, okullara yeterli ödenek" talebinin ne kadar haklı ve yaşamsal olduğunun bugünlerde acı bir şekilde tecrübe edildiği kaydedildi. 

'TEMİZLİK SORUNU PERSONEL VASITASIYLA HALLEDİLMEYE ÇALIŞILMAKTA'
Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), "eğitimde sessiz devrim" yaptığını iddia ettiği hatırlatılan açıklamada, okulların temizlik sorununa hala bir çözüm bulunmadığı da eklendi. Açıklamada, "Günde 566 liraya yani adeta kölelik şartlarında ve haftada sadece 3 gün personel çalıştırarak okulların temizlik sorununu halledebileceği hayaline kapılan bakanlık bugün itibarıyla okulları ciddi bir temizlik ve hijyen sorunuyla baş başa bırakmış durumda. Daha 1 buçuk ay önce okullarımızdaki personel yetersizliği ve iş güvenliği eksikliği nedeniyle Bahçelievler ilçemizde Sibel Turan hocamızı kaybetmişken bugün bu vurdumduymazlığı anlamak kabullenmek mümkün değildir. Şubemiz örgütlenme alanındaki (Bahçelievler, Bakırköy, Zeytinburnu) okullarda da eğitim yılı başı itibarıyla çok ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Ulaşabildiğimiz okulların yarısından fazlasında kadrolu temizlik personeli yoktur yüzde 80'e yakın okulda ciddi temizlik problemi yaşanmaktadır. Özellikle sosyo-ekonomik düzeyi düşük mahallelerdeki okullar bu sorunu kat kat fazlasıyla yaşamaktadır. Bazı ilçelerde belediyenin sadece tuvalet temizliği için görevlendirdiği personeller vasıtasıyla temizlik sorunu halledilmeye çalışılmaktadır" denildi. 

'TALEPLERİMİZ ACİL VE YAŞAMSALDIR'
Birçok okulun İUP şartlarında çalışacak personel bulamayışı sorununu kayıt paralarıyla oluşturdukları bütçelerle çözmeye çalıştıkları kaydedilen açıklamada, "Bölgemizde özellikle Bahçelievler ve Zeytinburnu ilçelerinde ciddi sayıda ücretli öğretmen çalışmaktadır. Bazı okullarımızda bu sayı 25 -30'u bulmaktadır. Bu sayılar kadrolu öğretmen ihtiyacının ne kadar güncel ve acil bir talep olduğunu gözler önüne sermektedir. Bölgemizdeki bazı okullarda sınıf mevcutları da eğitim öğretim açısından ciddi sorun teşkil etmektedir. Sınıf mevcutlarının 40 ve üstü olduğu pek çok okulumuz vardır. Bahçelievler ilçemizdeki Samet Kırbaş MTAL' DE 90'dan fazla öğrencinin kayıtlı olduğu 9. Sınıf bulunmaktadır bu okulumuzda 9. sınıfların ortalama sınıf mevcudu 60 civarıdır. Tam gün eğitime geçen bazı ortaokullarda da hem sınıf mevcutları 50'ye yaklaşmış hem de okul bina ve bahçelerinin yetersizliği nedeniyle ciddi sorunlar ortaya çıkmıştır. Yaşanan ekonomik krizin okullara ve öğrencilerimize ciddi yansımaları olmaktadır. Kantin fiyatları ciddi şekilde artmış ve öğrenci ve velilerimizi hayli zorlayan seviyelere gelmiştir. Bugün okullarımızda bir tost-ayran fiyatı ortalama 100 liradır, yarım litre su 10 liradır. Bu nedenle çocuklarımıza okullarda bir öğün ücretsiz yemek ve temiz içme suyu talebimiz acil ve yaşamsaldır. Yukarıda küçük bir kısmına değindiğimiz eğitim öğretim sorunlarına acil ve kalıcı çözüm talebimizi tekrar ve güçlü bir biçimde dile getiriyoruz. Eğitime yeterli bütçe okullarımıza ödenek ve yeterli sayıda yardımcı personel talep ediyoruz. Bakanlığın adeta okulların açılacağı tarihi bilmiyormuş gibi bu sorunları görmezden gelmesini ve ağır davranmasını kabul etmiyoruz. Eğitimden tasarruf olmaz eğitime bütçe okullara ödenek istiyoruz" ifadeleri yer aldı.