24 Eylül 2024 Salı

Işıkhan'dan 'cep harçlığını artıracağız' açıklaması

Bakan Işıkhan, İUP'a katılımın düşük olmasının nedeninin 566 lira 73 kuruş olduğunu belirterek "cep harçlığı"nda artışa gideceklerini duyurdu. Personel atanmayan okullarda sağlık ve hijyen sorunu baş gösterdiği için tepki toplamıştı. Işıkhan, MEB'E 30 bin kontenjan verdiklerini belirtti. 

Kamu yararının gözetileceği iddiasıyla İŞKUR tarafından hazırlanan "İş gücü Uyum Programı"na tepkiler yükseliyor. Esnek ve güvencesiz iş, gücü emek sömürüsü olan program kapsamında işe alınacaklar ilk dört hafta 5 gün, 4 haftadan sonra ise üç güç çalışacak. Program kapsamında çalışacak olanlara günlük asgari ücret tutarının üstünde olmayacak şekilde "cep harçlığı" ödenecek. Ancak günlük 566 lira 73 kuruş olan bu "cep harçlığı", aylık 7 bin 924 liraya tekabül ediyor. Yani asgari ücretin yarısı bile değil. Üstelik çalışanlara yemek ve yol ücreti de verilmeyecek. 

Işıkhan sosyal medya hesabından 11 Eylül'de programa 268 bini kadın olmak üzere toplamda 358 bin 937 kişinin başvurduğunu duyurmuştu. Ancak devlet başvuru sayısından memnun olmamış ki bakan Işıkhan söz konusu "cep harçlığı"nı artıracaklarını duyurdu. 

Söz konusu program nedeniyle okullarda ciddi kriz yaşanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) kadrolu temizlik çalışanı atamadığı okullarda, sağlık ve hijyen sorunları baş göstermişti. Esnek, güvencesiz iş koşullarına 566 lira 73 kuruş için kimse katlanmak istemediğinden okullar temizlik çalışanı bulamıyor. Bu nedenle bu sorun öğrenciler ve velilerin çözmesi dayatılıyor. 

Işıkhan, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından İşgücü Uyum Programı kapsamında okullara alınacak 30 bin temizlik personeline ilişkin, "30 bin kontenjanı Milli Eğitim Bakanlığı'mıza (MEB) tahsis ettik, şartları MEB yapacak. 30 bin kontenjanı biz Milli Eğitim Bakanlığı'na verdik. Koşulları zaten valiliklerimiz ile iş birliği içinde belirliyorlar" dedi.