19 Eylül 2024 Perşembe

'3 Ağustos Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü ilan edilsin' 

74. Fermanın 10. yılında DEM Parti Kadın Meclisi, 3 Ağustos'un, "Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü" ilan edilmesini istedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kadın Meclisi, 3 Ağustos'un, "Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü" ilan edilmesini istedi. Êzidîlere yönelik 74. Fermanın 10. yılında her türlü soykırım politikasına rağmen kadınların Şengal'de yaşamlarına, yaşam alanlarına yönelik saldırılara karşı öz savunmasını gerçekleştirerek, hala devam eden saldırılara karşı direndiğini kaydetti. 

Açıklamada, "Bizler şunu çok iyi biliyoruz ki; bugün Şengal'e yönelik gerçekleştirilen saldırıların da, Kuzey ve Doğu Suriye, Federe Kürdistan bölgesine yapılan saldırıların da arkasında aynı güçler vardır. Ve bu güçlerin ortak hedefi bir yandan Kürt halkının elde ettiği statü ve diğer yandan Ortadoğu'da yükselen kadın mücadelesidir. Şengal'de, Rojava'da kadınlar öncülüğünde örülen yeni yaşamdır hedef alınan. Kobanî kumpas davasında onlarca kadına verilen cezalarda bu saldırılardan bağımsız değildir. Ortadoğu'da yükselen kadın özgürlük mücadelesi karanlık güçler, işbirlikçi çeteler eliyle yürütülen bu savaş siyaseti ile soykırım politikalarıyla sindirilemeyecek kadar büyük bir mücadeledir. Êzidî kadınların direnişi bunun en büyük kanıtıdır. Bu mücadeleye saygı duymak ve 3 Ağustos 2014 tarihinde Şengal'de IŞİD çeteleri eliyle gerçekleştirilen katliamı soykırım olarak Türkiye tarafından da tanınmalıdır. Tıpkı Birleşmiş Milletler'in alt kurumları dâhil ABD, Kanada, Avustralya, İrlanda, Portekiz, Almanya, Hollanda, Birleşik Krallık, Belçika ve İngiltere'nin de içinde olduğu 15'e yakın ülke ve Avrupa Parlamentosu bu katliamı soykırım olarak tanıdığı gibi. Yine 11-12 Mart 2017 tarihinde Almanya'da Uluslararası Êzidî Kadın Konferansında, IŞİD çeteleri tarafından alıkonulan Êzidî kadınların özgürleştirilmesi için uluslararası düzeyde etkili bir mücadelenin elzem olduğu vurgulanmış ve bu çerçevede 3 Ağustos tarihinin 'Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü' olarak ele alınması kararlaştırılmıştır. Kadınlara yönelik cins kırımının tekrarlanmaması için mücadelenin yükseltilmesi gerektiğini belirtiyoruz. 3 Ağustos günü, 'Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü' ilan edilmesi için çağrımızı tekrarlıyoruz" denildi.

Açıklamada, kadın özgürlük mücadelesine olan inançla Şengal dağı eteklerinde "eşitlik ve özgürlük" diyerek kolektif yaşamın öncülüğünü yapan, mücadelesiyle tüm dünya kadınlarına örnek olan Êzidî kadınların direnişini selamlandı.