23 Eylül 2024 Pazartesi

3 kentte hasta tutsakların durumuna dikkat çekildi

İstanbul, İzmir ve Ankara'da düzenlenen açıklamalarda ağır hasta tutsaklar Erdal Özel, Abdülbari Yıldırım ve Mehmet Bayram'ın serbest bırakılması istendi.

Tutsak yakınları ve İHD, İstanbul, İzmir ve Ankara'da düzenledikleri basın açıklamalarıyla hasta tutsakların durumunu kamuoyuyla paylaşarak serbest bırakılmasını istedi.

İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi 611'inci F oturmasını dernek binası önünde gerçekleştirdi. "Tedavi haktır engellenemez" ve "Hasta mahpus Erdal Özel serbest bırakılsın" pankartları açılan eylemde hasta tutsakların fotoğrafları taşındı.

Açıklamayı okuyan Meryem Bars, Metris R Tipi Hapishanesi'nde tutulan 19 yıllık ağır hasta tutsak Erdal Özel'in durumunu kamuoyuyla paylaştı.

Özel'in ileri derecede şizofreni, kalp, hipertansiyon, diyabet, böbrek, prostat, demans hastası olduğunu ifade eden Bars, Özel'in 19 yıldır ağır tecrit koşullarında yaşamını sürdürdüğünü ve 11 yıl önce intihar girişiminde bulunduğunu aktardı.

Özel'in yeterli tedavi alamadığını ve hapishane koşullarında yaşamını sürdüremeyecek duruma geldiğini ifade eden Bars, Özel'in 3 defa Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesine yatırıldığını ancak sağlığında herhangi bir düzelme olmadığı halde hapishaneye geri götürüldüğünü belirtti. Özel'in hastalıkları sebebiyle 100 kilodan 60 kiloya kadar düştüğünü ifade eden Bars, 6 yıl önce kalp krizi geçiren Özel'in tek kişilik hücrede tutulduğuna dikkat çekti.

Bars, şöyle devam etti: "Hasta mahpus Erdal Özel ve bütün ağır hasta ve yaşamını tek başına sürdüremeyecek durumdaki mahpusların serbest bırakılarak sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyor, Adalet Bakanı'na hasta mahpuslara ilgili verdiği sözü hatırlatıyoruz."

İZMİR
İHD İzmir Şubesi, 280'inci hafta eylemini eski Sümerbank önünde gerçekleştirdi. "Hasta mahpuslar ölüyor. Susma, suça ortak olma" pankartı açılan eylemde açıklamayı İslam Arpat okudu.

İzmir Şakran 2 Nolu T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutulan 61 yaşındaki 30 yıllık tutsak Abdülbari Yıldırım'ın durumunu kamuoyuyla paylaşan Arpat, geçmişte tüberküloz geçiren Yıldırım'ın aynı zamanda faranjit, bel fıtığı ve mide rahatsızlıkları olduğunu ifade etti. Yıldırım'ın bu hastalıklarının tedavi edilmediğine dikkat çeken Arpat, Yıldırım'ın gözaltında işkencede dişlerinin döküldüğünü ve uzun yıllardır dişsiz bir şekilde yaşamını sürdürdüğünü belirtti.

Yıldırım'ın 2020 yılında boğazında yumurta büyüklüğünde şişlik oluştuğunu dile getiren Arpat, Yıldırım'ın aylarca tetkiklerinin yapılmadığını, sonrasında guatr ameliyatı olduğunu aktardı.

Arpat, şöyle devam etti: "Abdülbari Yıldırım, 30 yıl hapishanede kaldıktan sonra denetimli serbestlik hakkı, kurulca, 6 ay ertelendi. Hukuki olmayan ve keyfi uygulamalardan ortaya çıkacak olumsuzluktan yetkililer sorumludur. Unutulmasın ki devlet, yaşamları kendisine emanet edilen mahpusların tedavisini, insan onuruna yakışır bir şekilde yapmakla yükümlüdür. Herkes hukuk önünde eşittir. Abdülbari Yıldırım'ın tedavisi yapılsın!"

ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 483'üncü hafta eylemlerini İHD Ankara Şubesi önünde gerçekleştirdi. "Tedavi haktır, engellenemez. Hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı açılan eylemde açıklamayı Sevil Turgut okudu.

Sakarya Ferizli Kapalı Hapishanesi'nde tutsak edilen yüzde 97 engelli 75 yaşındaki Mehmet Bayram'ın durumunu kamuoyuyla paylaşan Turgut, Bayram'ın böbrek yetmezliği, kalp hastalıkları olduğunu ve geçmişte kanser tedavisi gördüğünü ifade etti.

Son 2 yıl içinde Bayram'ın hastalıkları nedeniyle 4 kez yoğun bakıma alındığını aktaran Turgut, "Mevcut durumda haftada 3 gün diyalize girmektedir. 30 Kasım 2023 tarihinde diyalizden çıktığı anda tutuklanmıştır. Tutuklandığı günden bugüne kadar neredeyse her gün, rahatsızlandığı için hastaneye götürülmektedir. 1 haftalık süreç içerisinde diyaliz tedavisi hiç alamamıştır" dedi.

Mehmet Bayram'ın cezasının çoğunu yatıp 9 ay cezası kaldığını ifade eden Turgut, Bayram'ın sağlığının daha fazla hapishanede kalmaya uygun olmadığını vurguladı. Turgut, şöyle devam etti: "Yüzde 97 engelli, sürekli olarak diyalize giren ve bunun yanı sıra birçok kronik, ağır hastalıkları olan Mehmet Bayram'ın acil olarak tahliye edilmesi gerekmektedir. Hapishanede kaldığı her gün yaşam hakkı ihlalini de beraberinde getirecektir."