23 Eylül 2024 Pazartesi

Van'da 'Özgürlüğe ses ver' eylemi

Van Hapishane Kampüsü önünde yan yana gelen tutsak yakınları ve demokratik kitle örgütleri, tecrit politikalarına karşı uluslararası kurumlar ve tüm demokratik kamuoyunu ses çıkarmaya çağırdı.

Tutsak yakınları ve demokratik kitle örgütleri, "Özgürlüğe ses ver" eylemleri kapsamında Van Hapishane Kampüsü önünde yan yana geldi.

Tutuklu ve Hükümlü Aileler ile Yardımlaşma Derneği (TUHAYDER) yöneticisi Emin Şeker, idare gözlem kurullarının keyfi kararlarıyla tutsakların tahliyelerinin engellendiğini belirtti. Her yıl onlarca tutsak ve hükümlünün hapishanede yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Şeker, bu ölümlerden AKP-MHP iktidarının sorumlu olduğunu vurguladı. "İktidarı bu cinayet ortaklığından geri durmaya, yasalara uymaya, hukuku uygulamaya çağırıyoruz" diyen Şeker, İmralı'da başlayan tecridin tüm alanlara yayıldığını söyledi.

Şeker, şöyle devam etti: "AKP-MHP iktidarı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını uygulamamakta da ısrar etmektedir. AİHM, başvuranın, şartlı olarak tahliye edilebilme imkanı söz konusu olmaksızın müebbet hapis cezasına mahkum edilmesinin sözleşmenin 3'üncü maddesini ve 'umut hakkını' ihlal ettiğine karar vermiştir. Adalet Bakanlığı başta olmak üzere birçok ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluş devam eden bu tecrit ve işkence sisteminden sorumludur. Türkiye cezaevlerinde devam eden bu keyfilik, hukuksuzluk ve tecrit politikaları karşısında, Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi ve CPT başta olmak üzere uluslararası kuruluşları, tüm baroları, insan hakları örgütlerini ve demokratik kamuoyunu görevini yerine getirmeye çağırıyoruz."

Açıklama, "Bijî berxwedana zindanan" ve "Siyasi tutsaklar onurumuzdur" sloganlarıyla son buldu.