23 Eylül 2024 Pazartesi

31 yıl 6 ay sonra tahliye edildi

63 yaşındaki Gülser Özbay, 31 yıl 6 ay sonra tahliye edildi. Özbay, yoldaşları yoldaşları ve alesi tarafından çiçeklerle karşılandı.

İzmir Şakran Hapishanesinde tutsak 63 yaşındaki Gülser Özbay, 31 yıl 6 ay sonra tahliye oldu. 12 Temmuz 1992'de Ağrı'da gözaltına alınan ve ardından tutuklanan Özbay, Kayseri Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından “Ülkenin birliğini ve bütünlüğünü bozma” iddiasıyla müebbet hapis cezası aldı. Sırasıyla Ağrı, Nevşehir, Erzurum, Midyad ve Bayburt hapishanelerinde kalan Özbay,  son 5 yıldır Şakran Kadın Kapalı Hapishanesindeydi. Özbay'ı hapishane önünde ailesi, arkadaşları, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Aliağa ilçe yöneticileri, Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EGE TUHAY-DER) üyeleri ve Barış Anneleri karşıladı.

Hapishane çıkışında duygularını paylaşan Özbay, "Beni yalnız bırakmadınız, tanıyıp, tanımadığım herkesi gördüğüm için çok mutluyum. Gerçekliğimiz bu olsun, hep kalabalık olalım. Cezaevlerini yalnız bırakmadınız ve bırakmayacaksınız. Cezaevlerinde büyük bir baskı yaşanıyor. Şu an özgürlüğü yaşamıyoruz. Önderlik ve binlerce insanımız tutuklu. 9 bin arkadaş da cezaevinde açlık grevinde. Bunun için çıkışımız tam bir mutluluk değil. Ama mücadele ve insanlarımız dışarıda. Cezaevi Kürtler için bir parça oldu. Orayı lanetli olarak görmüyoruz. Çünkü içeride de bir mücadele var. Kilitler onlarda olmasına rağmen direniş ve mücadele devam ediyor. Orada mücadele veren ve ölümsüzleşip yüreğimize düşen arkadaşlar var. Onun için cezaevlerine sırt çevirmiyoruz, bir tarafımız hep orada" dedi. Gülser, 2 gün İzmir'de kalıp ardından memleketi Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesine gidecek.

Özbay'ın 11 Temmuz 2023 tarihinde koşullu salıverilme hakkı devreye girmişti. İdare ve Gözlem Kurulu değerlendirmesinde “Cezaevi geçmişinde örgüt faaliyeti içerisinde açlık grevi, slogan atma, uygunsuz söz söyleme eylemler içerisine girdiği anlaşılmış olup adı geçenin toplumla bütünleşmek üzere koşullu salıverilmesinin uygun olmadığı değerlendirilmiştir” demiş ve Özbay'ın tahliyesi 6 ay ertelenmişti.