25 Eylül 2024 Çarşamba

5 Haziran davası Temmuz ayına ertelendi

5 Haziran Davası'nın Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edilme talebi reddedilirken, 5 polis hakkında daha suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi.
Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) 5 Haziran 2015 yılında Diyarbakır'ın İstasyon Meydanı'nda gerçekleştridiği mitingine dönük IŞİD'in düzenlediği saldırıda 4 kişinin yaşamını yitirirmesi ve çok sayıda kişinin ise yaralanmasına ilişkin "Görevi ihmal etmek" suçundan 14 polis hakkında açılan davanın 6. duruşması Diyarbakır 14. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
 
Avukatların hazır bulunduğu duruşmaya sanıklar katılmadı. Duruşmada saldırı sırasında iki bacağını kaybeden Lisa Çalan'ın avukatı Dorşin Demir, müvekkilinin duruşmaya katılma talebini mahkemeye iletti. Demir, ayrıca kamu görevlilerinin "görevlerini kötüye kullanmak"tan değil aynı zamanda "ihmal" nedeniyle sanıkların "öldürme" suçundan da yargılanmalarını talep etti. Taleplerin ardından ara kararını veren mahkeme heyeti Lisa Çalan'ın zarar gören olarak davaya katılım talebinin kabul edilmesine hükmetti.
 
5 POLİS HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
 
Mahkeme heyeti, HDP mitingine yönelik saldırının iki yerde meydana geldiğini; iddianamede patlayıcının olay öncesinde saklandığı Farabi Anadolu İmam Hatip Lisesi bahçesinde arama faaliyetlerinde bulunulmadığını belirtti. Heyet ayrıca, bir kısım sanıklar hakkında kamu davası açıldığı ancak aynı alandaki diğer patlamanın olduğu alandaki çöp kutusunda bulunan  patlayıcının patlamasıyla ilgili olarak herhangi bir anlatımın bulunmadığı gözetilerek ikinci patlamanın meydana geldiği alandaki 5 polis hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.
 
Avukatların davanın Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmesi talebi ise mahkeme heyeti tarafından reddedildi. Ret kararının ardından mahkeme heyeti bir sonraki duruşmayı Temmuz ayına erteledi.