6 Ekim 2024 Pazar

7 Alevi örgütü: Isparta Belediye Başkanı hadsizlik yaptı, istifa etmeli

7 Alevi örgütü, Alevilerin dayanışmasıyla yapılan Isparta Cemevinin açılışında PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan'a sözlü saldıran ve kürsüden indirmek isteyen Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen'in istifasını istedi.

Alevilerin kolektif emeği ile inşa edilen Isparta Cemevinin dün açılışı gerçekleşti.

Açılışta konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Gani Kaplan'ın Diyanet'i eleştiren sözlerine AKP'li Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen müdahale ederek Kaplan'ı kürsüden indirmeye çalıştı. Kaplan'a yönelik sözlü saldırıya tepki gösteren Alevi kurum başkanları kürsüde söz almayarak durumu protesto etti.

Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen'in saldırısı büyük tepki çekti.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Alevi Vakıfları Federasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal kültür Derneği ortak açıklama yaparak, Alevileri aşağılayan, küçük düşüren Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen'in hareketinin ideolojik olduğunu, derhal istifa etmesi gerektiğini belirttiler.

7 Alevi örütü yaptığı açıklamada "Bir kamu yöneticisinin cemevinin açılışını bahane ederek adaleti, inancı ve vicdan ölçüsünü kendi siyasi zihniyetine alet etmesi ve bu bahaneyle Gani Kaplan'ı tehdit etmesi, AKP hükümetinin Alevi toplumuna karşı olan ikiyüzlü zihniyetinin göstergesidir" denildi.

Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen'in "Bu cemevini ben yaptırdım" demesinin hadsizlik olduğu vurgulanan açıklamada, "Çünkü başta Ispartalı Aleviler olmak üzere onlarca Alevi kurum yöneticileri çok iyi biliyor ki cemevi arsasının satın alınmasından inşaatın tamamlanmasına kadar olan tüm süreç, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, ülkedeki Alevi kurumları ve Ispartalı işadamlarının lokmaları sayesinde tamamlanmıştır" diye kaydedildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: "Bizler bireysel çıkar ve siyasi istikballeri için inancımıza yönelik nefret söylemlerinde bulunan, kurum yöneticilerimize saldıran, nefret söylemleri ile toplumu tahrik eden ve Alevi toplumunu suçlayarak ötekileştirmeye yönlendiren herkesin şunu çok iyi bilmesini istiyoruz; erdemli bir yönetici, hak ve hukuku kabul eder, insan hakları dahilinde yer, din, inanç ve vicdan özgürlüğünün adil dağıtılması ve saygı duyulması yönünde çaba harcar diyoruz. Ve bugün bir kez daha gördük ki Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen'in hareketi ideolojiktir. Kendisini kınıyor ve derhal istifa etmesini istiyoruz."