23 Eylül 2024 Pazartesi

70 yaşındaki ağır hasta tutsak Aytaç için eylem

70 yaşındaki hasta tutsak Abdulmenaf Aytaç için 488. eylemini gerçekleştiren Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, Aytaç'ın tedavilerinin sağlanması için derhal tahliyesini istedi.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, Ankara'da 488. hafta eyleminde hasta tutsak Abdulmenaf Aytaç için bir araya geldi. "Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartıyla gerçekleşen eylemde, basın metnini İHD Merkezi Hapishaneler Komisyonu üyesi Avukat Ömer Faruk Yazmacı okudu.

1954 doğumlu, 70 yaşında olan Abdulmenaf Aytaç'ın açılan dava sonucunda 27 Mayıs 2023 tarihinde tutuklanarak önce Çanakkale E Tipi Kapalı Hapishanesine konulduğunu belirten Yazmacı, "Şu anda dosyası İstinaf mahkemesinde olup tutuklu statüsündedir. Çanakkale'de iken siyasi mahpus koğuşu olmadığı gerekçesiyle önce tek kişilik odaya konuldu. Aile tarafından yapılan itiraz ve İHD'ye yapılan başvurularla yapılan görüşmeler sonucunda tek kişilik odadan alındı ancak bu kez daha da fazla cezalandırırcasına ailesinin yaşadığı il olan Çanakkale'den uzak olan Erzurum H Tipi Kapalı hapishanesine yaklaşık 2 ay sonra kendi isteği dışında sürgün edildi. Mahpusun kronik rahatsızlıkları bulunmaktadır. Şeker, tansiyon, kolesterol gibi kronik hastalıkları var ve bunun yanı sıra prostat rahatsızlığı bulunmaktadır. Bu hastalıkları için sürekli olarak ilaçlar kullanmak zorundadır. Boğazında bulunan tiroid bezleri, kanser şüphesi nedeniyle ameliyatla alındı ve bunun için de ömür boyu ilaç kullanmak zorundadır. Yaşının ilerlemiş olması ve hastalıkları nedeniyle de sağlık durumu iyi olmayıp baston desteği ile yürüyebilmektedir. Şu anda hapishanede kendine bakabilecek durumda olmadığı için ancak arkadaşlarının desteği ile yaşamını devam ettirebilmektedir" dedi.

Aytaç'ın hastalıklarının yanı sıra unutluk sorunun da başladığını dile getiren Yazmacı, "Ayrıca denge sağlamakta zorlanmaktadır. 2022 yılında zatürre hastalığı geçirmiş olup, sistik hastalığı teşhisi de konulmuştur. 01 Aralık 2022 tarihinde yapılan tetkikler sonucunda da karaciğerinde kistler tespit edilmiştir. Aynı tarihte on iki parmak bağırsağı astarındaki iltihaplanma ve mide zarında olan iltihaplanma meydana geldiği de teşhis edilmiştir. Abdulmenaf Aytaç'ın hem yaşı hem de sağlığı nedeniyle moral desteğine ihtiyaç olmasına rağmen mesafeden kaynaklı olarak ve maddi olarak da büyük külfetten kaynaklı, ailesi ziyaretine gitmekte zorlanmaktadır. Bu durum da sağlığını psikolojik olarak olumsuz etkilemektedir. Ailesi son ziyarette mahpusun güçsüzleştiği, yürümekte zorlandığını gözlemlemiştir. İlerlemiş yaşı, sağlık sorunları nedeniyle hapishanede kalamayacak durumda olan mahpusun tetkik ve tedavilerinin yapılmasını, ailesinin yanında bakımının yapılabilmesi tahliyesinin sağlanmasını ve bu süreç içinde de ailesine yakın bir yere sevk edilmesini talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.