24 Eylül 2024 Salı

72 yaşındaki Çam yaşamını tek başına idame ettiremiyor

72 yaştaki Mehmet Emin Çam'ın durumuna dikkat çekilen 473. Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, "Bir an önce tüm tedavi süreçlerinin sağlıklı ve kesintisiz bir şekilde yapılabilmesi tahliye edilmesi gerekmektedir" dedi.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 473. kez hasta tutsakların durumuna dikkat çekti, tedavilerinin önündeki engelin kaldırılarak derhal tahliyesini istedi. "Tedavi haktır engellenemez. Hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartının açıldığı eylemin metnini Nuray Çevirmen okudu.

'HÜCREDE TUTULMUŞ VE HASTANEYE GÖTÜRÜLMEMİŞ'
Batman/Beşiri T Tipi Kapalı Hapishanedeki hasta tutsaklardan Mehmet Emin Çam'ın sağlık durumu hakkında bilgi veren Çevirmen, "72 yaşındaki Mehmet Emin Çam ilk olarak 2013 yılında tutuklanmış, hakkında dava açılmış ve 10
ay cezaevinde tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilmiştir. 2013 yılında açılan dava sonuçlanmış, 9 yıl ceza verilmiş ve 14 Mart 2022'de tekrar tutuklanarak ilk önce Batman M Tipi Kapalı Hapishanesine götürülmüş, burada 17 gün boyunca tek kişilik yerde tutulmuş, bu süreçte hastaneye götürülmemiş yalnızca revire çıkarılmıştır. 1 Nisan 2022 tarihinde Batman/Beşiri T Tipi Kapalı Hapishanesine sevk edilmiş ve yaklaşık 1,5 yıldan fazla bir süredir burada tutulmaktadır" dedi.

'BEYNİNDE UR OLDUĞU SÖYLENMİŞTİR'
Çam'ın 2014 yılında yaşadığı şiddetli baş ağrıları ve kolunda da meydana gelen ağrılar nedeniyle Siirt Devlet Hastanesinde muayene olduğunu ve yapılan tetkikler sonucunda beyninin sağ tarafında leke olduğu teşhis edildiğini aktaran Çevirmen, "Bunun üzerine Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tekrar tetkikler yapılmış ve beyninde ur olduğu söylenmiştir. Bu hastalık için ömür boyu kan sulandırıcı ilaç kullanmak zorundadır. Kolunda meydana gelen ağrılar için yapılan tetkiklere göre boynunun normal insanlara göre daha eğri olduğu, bu eğriliğe de ağır çalışma koşullarının neden olduğu söylenmiştir" ifadelerini kullandı.

'İKİ DEFA BÖBREK AMELİYATI GEÇİRDİ'
Çevirmen, şöyle devam etti: "Böbrek hastasıdır ve iki defa böbrek ameliyatı geçirdi. Böbreğindeki kistler sürekli olarak oluşmaya devam etmekte, böbrek ameliyatını yapan doktor tarafından, 'Kistlerin yeniden nüksedebileceği ve
nüksetmesi halinde ivedilikle müdahale edilmesi gerektiği' söylemiştir. Kistlerden kaynaklı olarak sürekli üşümekte ve yaz aylarında dahi ısınamamakta, sol tarafında da sürekli olarak uyuşma meydana gelmektedir. Gözlerinde görme problemi var ve kataraktan kaynaklı her iki gözünden de ameliyat olmuştur. Ayrıca gözlerde miyop ve astigmat problemleri var. 2 yıla yakındır sağ kulağında duyma sorunundan kaynaklı yakınında yüksek sesle konuşulsa dahi duyma zorluğu yaşıyor.

'TEDAVİ SÜREÇLERİNİN SAĞLIKLI VE KESİNTİSİZ YAPILMALI'
"1 ay öncesinde hastaneye götürülüp heyete çıkarılmış ancak hala rapora dair bir sonuç çıkmamıştır. Ailesine ve kendisine de bilgi verilmemiştir. Bu hafta aile ziyaretinde duyu probleminin gittikçe arttığı, 10 cümleden bir tanesini ancak algılayabildiği gözlenmiştir. Sol kol ve sol bacağında hissizleşme de başladığını ve zorlandığını aktarmış ve doktorun cihaz takma önerisinde bulunduğunu belirtmiştir. Hali hazırda ilerlemiş yaşı ve hastalıkları nedeniyle kendi yaşamını idame edebilmekte zorlanmakta ve günlük işlerini dahi yapamamaktadır. 72 yaşında ve hastalık durumu ağır olan ve sürekli olarak tedavinin devam etmesi gereken Mehmet Emin Çam'ın gerek yaşı gerekse hastalıkları nedeniyle cezaevinde yaşamını idame ettiremeyeceği açıktır. Bir an önce tüm tedavi süreçlerinin sağlıklı ve kesintisiz bir şekilde yapılabilmesi tahliye edilmesi gerekmektedir."