23 Eylül 2024 Pazartesi

Abdulmehdi ile Barzani Erbil'de görüştü

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, Erbil ziyaretinde Federe Kürdistan Yönetimi Başbakanı Mesrur Barzani ile bir araya geldi.
 

Irak Başbakanı Abdulmehdi ve beraberindeki heyet, Erbil'de Federe Kürdistan Yönetimi Başbakanı Mesrur Barzani ile bir araya geldi. Basına kapalı düzenlenen toplantıda Barzani ve Abdulmehdi, Erbil ve Bağdat ilişkileriyle Irak'taki son durumu ele aldı.

Erbil ve Bağdat arasındaki ilişkilerin iyi prensipler üzerinde kurulduğunu kaydeden Abdulmehdi, sorunların herkesin çıkarlarıyla örtüşecek şekilde çözülmesi için fırsatlar bulunduğunu savundu.

Barzani de temel sorunların çözüme kavuşturulmasına yönelik her iki taraf arasında yapılan anlaşmaların uygulanmaya konulması için ciddi irade ve karara ihtiyaç duyulduğunu aktardı.

Abdulmehdi daha sonra eski IKBY Başkanı Mesut Barzani ile bir araya geldi.

Irak Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada ise Abdulmehdi'nin en başından beri bölgedeki kutuplaşmalara ve yaptırımlara dahil olmadan, tüm bölge ülkeleriyle güçlü iş birliği temelinde iyi ilişkiler kurduklarını kaydettiği belirtildi.

Irak'ın egemenliği ile çıkarlarını korumayı ve iç işlerine karışılmamasını istediklerini belirten Abdulmehdi, ABD dahil hiçbir ülkeye karşı düşmanlık beslemediklerini aktardı.

ABDULMEHDU ABD ASKERLERİNİN ÇEKİLMESİNİ İSTEDİ
Irak Başbakanı Abdulmehdi, dün ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile yaptığı telefon görüşmesinde meclisin ABD askerlerinin Irak'tan çıkarılması için aldığı kararın uygulanması çerçevesinde, ABD'den bir heyetin Irak'a gönderilerek, askerlerin çekilmesi için mekanizma oluşturmasını istemişti. ABD ise askerlerini çekmeyeceğini açıklamıştı.