23 Eylül 2024 Pazartesi

Adalet Bakanlığı tüberkülozu tıbbı gerekçe saymıyor

Adalet Bakanlığı, hasta tutsak Mendük Kılıç'ın tüberküloz olmasının "rehabilitasyon tipi cezaevi şartlarında kalmasını gerektirecek bir tıbbi durum" olmadığına karar verdi.
Adalet Bakanlığı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni'nin hasta tutsak Mendük Kılıç ile iligli yaptığı başvuruya cevap verdi. 
 
Maltepe 1 No'lu L Tipi Hapishanesi'nde kalan ağır hasta tutsak Mendük Kılıç, HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni'ye mektup gönderek durumu hakkında bilgi vermişti. 
 
Kılıç, birçok ilaca dirençli kronik akciğer TMS hastası olduğunu, bir akciğerinin 3/2'sinin alındığını, solunum cihazı kullandığını ve sürekli kan öksürdüğünü belirtmişti.
 
Marmara ve Kartal Devlet Hastaneleri tarafından tüberküloz şüphesi olduğuna dair raporlar verilen ve insani ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayan Kılıç'ın hastalığı bulaşıcı risk taşıyor ve bu nedenle koğuş arkadaşları da rsik altında. 
 
Savcılığa ve Adalet Bakanlığı'na Metris R Tipi Hapishanesi'ne sevkinin yapılması ve tedavisinin başlatılması için dilekçe yazan Kılıç'ın nakil işlemi yapılmamış, dilekçelerden sonuç alamamıştı.
 
Çepni, Kılıç'ın durumu ile ilgili Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'na da başvuruda bulunmuş,  Komisyon,  Adalet Bakanlığı'ndan hasta tutsak ile ilgili bilgi talep etmişti. 
 
Adalet Bakanlığı, Çepni'nin soru önergesine cevap vererek Kılıç'ın "sekel akciğer tüberkülozu olduğu, dosyadaki mevcut belgeleri ve kurulumuz muayene bulgularına göre halihazırda; rehabilitasyon tipi cezaevi şartlarında kalmasını gerektirecek bir tıbbi durum tespit edilmediği oy birliği ile mütalaa olunur" diyerek sevkinin uygun bulmadığını açıkladı.
 
Hapishanelerdeki hasta tutukluların kötü koşullarda yaşamasına rağmen ATK'nun bir çok durumda olumsuz yanıt verdiğini hatırlatan Çepni, "Hapishanelerden sürekli yardım talebi geliyor, biz de bunları ilgili kurumlara iletiyoruz, kamuoyunun bilgisine sunuyoruz, takip etmeye çalışıyoruz. Dışarıda olduğu gibi cezaevlerinde de bir çok hak ihlali var" dedi.