23 Eylül 2024 Pazartesi

Adalet Nöbeti İstanbul'da da başladı

İstanbul'da Adalet Nöbeti başlatıldı. MATUHAYDER öncülüğünde başlayan nöbette İmralı'daki mutlak tecridin sonlanması ve Kürt sorununda demokratik çözüm talebi yinelendi.

İmralı'daki mutlak tecridin sona ermesi ve PKK lideri Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün sağlanması için tutsakların süresiz-dönüşümsüz açlık grevi direnişi 17. gününde sürerken, Marmara Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (MATUHAYDER)  öncülüğünde "Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa çözüm" kampanyası kapsamında Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Bağcılar ilçe binasında Adalet Nöbeti başlatıldı.

Eylemin yapıldığı salona, "Ji dayikên lehengan hezar silav li zindanan. Emê bi hêza xwe tecridê bişkinin û jiyana azad ava bikin", "Özgür yaşamın inşası için tecridi kıralım" ve "Adalet için tecridi kıralım, toplumsal barışa için zindanlara ses olalım" pankartları asıldı. Eyleme, DEM Parti Esenler, Başakşehir, Güngören, Esenyurt, Kadıköy ilçe örgütleri; Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), Tevgera Jinen Azad (TJA), ANYAKAYDER üye ve yöneticileri katıldı.

MATUHAYDER Eş Sözcüsü Dilek Demir Sönmez, 25 Mart 2019 tarihinden bu yana Öcalan'dan hiçbir haber alınamadığını kaydetti. İmralı'daki ağır tecridin Türkiye ve Kürdistan hapishanelerine de yayıldığı için tutsakların bedenini açlığa yatırdığını anımsatan Sönmez, "Daha önce yine tutsaklar tarafından demokratik ve barışçıl bir çözüm ve sayın Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan ağırlaştırılmış mutlak tecridin kaldırılması için başlatılan açlık grevlerinde birçok mahpusta uzuv kaybı meydana gelmiş ve hatta birçok tutsak hayatını kaybetmiştir" dedi.

Tecridin sonlanması ve Kürt sorununa demokratik çözüm talebini yineleyen Demir, açlık grevindeki tutsakların ağır trajediler yaşamasından endişe duyduklarını kaydetti ve şöyle devam etti: "Bu topraklarda yüz yıldır görülen acılar son bulsun diye bütün sivil toplum kuruluşları, hukuk kurumları ve siyasi partilerin de bu çözümsüzlüğe karşı birlikte hareket etmesini talep ediyoruz hükümetin de açlık grevinde bulunan tutsakların taleplerini kabul etmesi gerektiği çağrısını yineliyoruz."