7 Ekim 2024 Pazartesi

'Afet yarası sarma' adı altında Milas'ta boğalara işkence yapılacak

Boğalara yönelik işkenceyle gündemden düşmeyen Boğa güreşi, afet yaralarını sarma adı altında Milas Arenad'da gerçekleşecek. HAYKURDER Başkanı Paçalı, organizasyon sahibinin sır gibi saklandığının altını çizerek; bir canlıya işkenceyle afet yarasının sarılamayacağını vurguladı ve Boğa güreşini izlememe çağrısı yaptı. 

Milas Arena'da, 22 Ağustos Pazar günü yangından zarar gören halka yardım ve afet yaralarının sarılacağı bahanesiyle boğa güreşi düzenlenecek. 

GÖZLERİ KÖR EDİLİYOR, NEFES ALMALARI ENGELLENİYOR
Boğalar arenaya çıkarılmadan en az iki gün öncesinden sistematik işkenceye uğruyor. Hayvanın kulaklarına ıslak gazete kağıtları doldurma, görüşünü bulanıklaştırmak için gözlerine vazelin sürme ve burun deliklerine pamuk doldurarak solunumunu engelleme gibi işkence yöntemlerinin yanı sıra, bacaklarına sürülen bir takım solüsyonlarla dengelerini kaybetmeleri sağlanıp, arenada yere yatıp hareketsiz kalmaları sağlanıyor.

GÜÇSÜZ KILMAK İÇİN İLAÇ VERİLİYOR, AÇ BIRAKILIYOR
Bunun yanı sıra hayvanı canlandırmak ya da ağırlaştırmak için özel bir takım ilaçlar enjekte edilerek, daha da güçsüz kılmak için yemeklerine kabızlık giderici ilaçlar katılıyor. Karanlıkta uzun süre bekletilen hayvan yönünü şaşırıp, kutudan çıkarıldığında etrafındaki ışıklardan uzun süre kendisine gelemiyor ve gözüne sürülen vazelinden kaynaklı da görüş kaybı yaşıyor. 

SİNİR KRİZİ GEÇİRMELERİ İÇİN TESTİSLERİ İPLE ÇEKİLİYOR
Ayrıca böbreklerine ve göğüslerine, "bajar al toro" adı verilen bir yöntemle vuruluyor ve matadorlara ölümcül hasarlar vermemeleri için boynuzları törpüleniyor. Son olarak da, arenaya çıkmadan önce zıplamaları ve sinir krizi geçiriyormuş gibi görünmeleri için testislerine tiner sürülüyor, bazı durumlarda da testisleri iplerle bağlanarak tam kapılar açıldığında bu ipler çekiliyor.

Hayvan hakları aktivistlerin yıllarca yasaklanması için mücadele ettikleri boğa güreşleri, yasalarla desteklendi. 

ORGANİZASYON SAHİBİ SIR GİBİ SAKLANIYOR
Konuya ilişkin ETHA'ya konuşan Hayvanları Koruma, Kurtarma ve Yaşatma Derneği (HAYKURDER) Başkanı Erman Paçalı, organizasyon sahibinin isminin sır gibi saklandığını kaydetti. Milas Belediyesi'nin organizasyonun katılımcılarından olduğunu belirten Paçalı, "Milas Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürü ile yaptığımız görüşmede organizasyonun kim tarafından düzenlendiğini öğrenmek istedik ancak aldığımız cevap 'Bu bilgiyi veremeyiz kardeşim' oldu! Valilik dönüş yapmadı, DKMP ise kendilerinin organizasyonda taraf olmadığını söylemekle yetindi" dedi. 

BOĞA GÜREŞİ ADI ALTINDA İŞKENCE
Kent meydanında hayvana yönelik işkencenin gerçekleşeceği bir organizasyonun "gururla" tanıtımının yapıldığını ancak organizasyonu kimin yaptığının açıklanmamasına tepki gösteren Paçalı, "Boğa güreşi adı verilen korkunç işkencenin organizatörü, izin vereni ve destekçileri kadar izleyicileri de bu vahşetin ortağıdır. Perde arkasını, nasıl gerçekleştiğini bilen vicdan ve merhamet sahibi hiç kimse böyle bir eziyete alkış tutmaz, tutamaz" ifadelerini kullandı. 

'HAYVANIN DAHA ÇOK ACIYLA VE YAVAŞ ÖLMESİ SAĞLANIYOR'
Güreş öncesi boğaların maruz kaldığı işkenceyi hatırlatan Paçalı, "Günlerce ve aşamalı olarak devam eden korkunç yöntemlerin sonunda arenaya çıkartılan boğalara meydanda, gözler önünde ölene kadar işkence devam ediyor Hayvanın daha çok acı ve işkenceye maruz kalması için ölümünün dahi mümkün olan maksimum işkence altında en yavaş ve uzun şekilde gerçekleşmesi sağlanıyor" dedi. 

'CANLIYA İŞKENCEYLE AFET YARASI SARILMAZ'
Bir canlıya işkence ederek afet yarasının sarılamayacağını ve hayvana işkencenin kabul edilemeyeceğinin altını çizen Paçalı, şöyle devam etti: "14 Temmuz itibari ile yürürlüğe giren Hayvanları Koruma Kanununda yer alan düzenlemelerde itiraz ettiğimiz en önemli başlıklardan biri de hayvan dövüş ve güreşleriydi. Ancak ne yazık ki hükümet hayvanları koruma kanununda hayvan dövüş ve güreşlerinin geleneksel niteliği olduğunu belirterek tüm bu akıl almaz işkenceleri yasaklamak yerine bunlara geleneksellik adderek destekledi ve legal kabul etti.

BOĞA GÜREŞİNİ İZLEMEME ÇAĞRISI
Yasada yasaklanmasını beklediğimiz bu vahşet ne yazık ki yasayla desteklendi.
Aydın ve Antalya'da deve güreşleri, Muğla'da boğa güreşleri, bir başka yerde horoz dövüşü, öbür yanda köpek dövüşü. Ucunda para ve rant olan tüm bu işkencelerin devamını tesis için işkenceye gelenek kılıfı giydirildi. Vatandaşlarımızı bu vahşetlere katılmamaya, kamu idarelerini bu işkenceyi durdurmaya ve sorumlu davranmaya davet ediyoruz."