23 Eylül 2024 Pazartesi

Afganistan'da Cumhurbaşkanlığı seçimlerini Gani kazandı

Afganistan'ın düşük katılımlı cumhurbaşkanlığı seçimlerini mevcut Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin kazandığı açıklandı.

Afganistan 'Bağımsız' Seçim Komisyonu, mevcut Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin kullanılan oyların yüzde 50,64'ünü alarak kazandığını açıkladı. 28 Eylül'de düzenlenen seçimlerde, Gani'nin temel rakibi Abdullah Abdullah oyların yüzde 39,52'sini aldı. Sonuçların açıklanması ardından Abdullah Abdullah, itirazda bulunacağını duyurdu.

Yazılı açıklama yapan Abdullah, "Halkımız, partizanlarımız, seçim komisyonu ve uluslararası ittifaklarımızın anlaması gerekir ki, meşru taleplerimiz hesaba katılmazsa, ekibimiz bu hileli oylamanın sonuçlarını kabul etmeyecektir" dedi.

Seçim sonuçlarının açıklanma tarihi daha önce 19 Ekim, sonra da 14 Kasım olarak açıklanmış ancak her seferinde teknik nedenler öne sürülerek, ertelenmişti.

Abdullah'ın ekibi, seçim komisyonunun onayladığı 300 bin dolayında oyun sorunlu olduğunu belirterek, yedi eyalette sayım sürecini durdurmuştu. Sayım, Aralık ortasında yeniden başlamıştı.

Komisyonun başkanı Hawa Alam Nuristani, görevlerini sorumlu ve dürüst bir şekilde yaptıklarını belirterek, "Her oya saygı duyduk çünkü demokrasinin sürmesini istiyorduk" dedi.

Bu seçimler, Afganistan'ın en "temiz" seçimleri olma iddiasındaydı. Bir Alman şirketin verdiği biometrik makinalar sayesinde iki kez oy kullanmanın engellenmesi amaçlanıyordu.

Ancak başlangıçta 2,8 milyon oydan yaklaşık bir milyonu, düzensizlik nedeniyle kabul edilmedi. 9,6 milyon kayıtlı seçmenin olduğu ülkede geriye kalan 1,8 milyon oy ile bu seçimler, Afganistan'daki tüm seçimlerin en düşük katılımlısı olarak kayda geçti.