23 Eylül 2024 Pazartesi

AGİF 26. Kongresini gerçekleştirdi

Almanya Göçmen İşçiler Federasyonu, Almanya'nın Köln kentinde 26. Kongresini gerçekleştirdi.

Almanya Göçmen İşçiler Federasyonu (AGİF), 26. Kongresini Almanya'nın Köln kentinde gerçekleştirdi. Kongreye HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni'de katıldı.

AGİF 25. Dönem faaliyet raporunda, bir yıllık dönem boyunca Almanya'da yaşanan gelişmelere değinildi. AfD ve yükselen ırkçılık, ağırlaşan yaşam koşulları ve küresel iklim krizi karşıtı mücadele öne çıkan gündemler olduğu vurgulandı. Raporda 8 Mart Kadın Grevi çalışması ve tutsak gazetecilere özgürlük kampanyası 2019 yılında dikkat çeken çalışmalar arasında sıralandı. Rapor süresiz açlık grevleri, Rojava direnişi ve Figen Yüksekdağ ve tutsak HDP milletvekillerinin özgürlüğü için yürütülen siyasal kampanyalara vurgu yapıldı.

YERELLEŞME VE KURUMSALLAŞMA VURGUSU
Çalışma raporu ile ilgili söz alan delegeler düşüncelerini belirtti. Yerelleşmeye yönelik eleştiriler dile getirilirken, Almanya'daki sınıf mücadelesine ve yerel politikaya karşı yeterli ilginin gösterilmediği belirtildi. Federasyonun ve kent örgütleri ile arasındaki iletişimin daha güçlü olması gerektiği vurgulanırken, başka bir delege de AGİF'in geride kalan dönemde daha fazla kurumsallaşma çalışması yapamadığını söylendi. "Her bir AGİF'linin kendisine rol biçerek yeni dönem mücadeleyi büyütmesi gerekiyor" denilen kongrede, kurumların kitlelerle daha sıkı bağlar kurması gerektiği hatırlatıldı.

AGİF'in yönetim ile ilgili sorunlar yaşadığı ve bu sorunları aşmanın ancak çözüm odaklı ve kararlı bir yaklaşımla olabileceği vurgulanan kongrede, özgün araçlarla AGİF‘in yerel politikayla ilişkilenmesi gerektiği ifade edilirken, ırkçılığa karşı mücadelede yoğunlaşılmasının altı çizildi.

DAHA GÜÇLÜ EYLEM BİRLİKTELİKLERİ
Avrupa Göçmen Emekçiler Birliği (AGEB) temsilcisi yaptığı konuşmada AGİF'in kongresini selamladı. "AKP-MHP faşist iktidarına karşı sürdürülen mücadele sürecinde benzer sorunları ve sıkıntıları yaşıyoruz" diyen AGEB temsilcisi, "irademizle saldırıları püskürteceğiz" diye belirtti. "Kolektif aklı, kolektif biçimde pratiğe geçirmeliyiz" diyen AGEB temsilcisi, daha güçlü eylem birlikleri çağrısıyla birlikte, yeni yönetime başarılar diledi.

UMUDUN OLDUĞU YERDE MÜCADELE DE VARDIR
AvEG-Kon Eşbaşkanı Baki Selçuk, ölümsüzleşen AGİF emekçilerini anarak, Almanya'daki yükselen ırkçılığa, sosyal ve ekolojik yıkıma dikkat çekti. Selçuk, mücadelenin ertelenemeyecek noktada olduğunu belirtti. AvEG-Kon Eşbaşkanı Selçuk, Ali Aktaş'ın son mektubundaki sözünü hatırlatarak, "Umudun olduğu yerde mücadele de vardır" dedi.

ACTIT VE YOUNG STRUGGLE AGİF KONGRESİNİ SELAMLADI
ACTIT ve Young Struggle kapitalist sömürünün yükseldiği ama buna oranla da mücadelelerin radikalleştiği dönemde AGİF'in kongresinin önemine dikkat çekilen mesajlarda, direniş mevzisinin büyütülmesi gerektiği ifade edildi. Young Struggle temsilcisi gençliğin özellikle sokaklarda ve mücadelenin en ön cephesinde yerini alacağını belirterek, birlikte faşizme ve erkek egemenliğine karşı mücadele çağrısı ile kongreyi selamladı.

KİTLELERLE BİRLİKTE ÇALIŞMA
Perspektiflerin tartışıldığı bölümde AGİF'in gelecek dönemde özgün politik araçlarla birlikte, politik kitle mücadelesi yürütmesinin önemi vurgulandı. Almanya Göçmen İşçiler Federasyonu'nun NSU katliamlarının 20. yılında ve artan ırkçılıkla mücadele konularının gelecek dönemde önüne koyması gerektiği vurgulandı. AGİF'in politik bir merkez yaratma zorunluluğuna dikkat çekilen konuşmalarda, kitleselleşmenin ve yeni üye kazanmanın yollarının aranması gerektiği kaydedildi. AGİF'in göçmen kadınlar arasında pratik faaliyet yürütmesi ve somut olarak da 8 Mart Kadın Grevi'nde aktif rol alması gerektiğinin altı çizildi.

SKB: FAŞİZME KARŞI ORTAK MÜCADELE
Elif Demirci ve Aysel Oruncak ile birlikte Paris'te katledilen Sakine, Fidan ve Leyla'yı anarak sözlerine başlayan SKB temsilcisi, 2019 yılında kadına yönelik şiddetin önemli ölçüde arttığının altını çizdi. SKB temsilcisi, Rojava kadın devriminin en üst düzeyde sahiplenileceği ve faşizme karşı ortak mücadelenin yükseltileceği bir mücadele dönemi dileyerek AGİF'in 26. Kongresini selamladı.

26. AGİF Kongresi, mali raporun aklanmasından sonra, AvEG-Kon kongre delegelerinin ve AGİF yeni yönetimin ve denetim kurulunun seçilmesi ile tamamlandı.