23 Eylül 2024 Pazartesi

AİHM çıplak arama işkencesinde Türkiye'yi mahkum etti

Hapishanede çıplak arama işkencesine direndiği için disiplin cezası verilen Elif Kaya'nın başvurusunu karara bağlayan AİHM, Türkiye'yi para cezasına mahkum etti. 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Gezi direnişinde tutuklanan öğrenci Elif Kaya'nın hapishanede çıplak arama işkencesine direnmesi gerekçe yapılarak disiplin cezası almasını Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 8. Maddesi'ne aykırı bularak Türkiye'yi 12 bin 500 Euro para cezasına çarptırdı.

Kaya'ya uygulanan disiplin cezasının ailesinin ziyaret etme hakkına "müdahale teşkil ettiğine" hükmeden AİHM, kanunla öngörülen müdahalenin meşru amacının, "kamu güvenliğini ve ceza infaz kurumlarında disiplini sağlamak" olduğuna atıfta bulundu.

AİHM'e göre Kaya'ya verilen disiplin cezasını onayan AYM, "disiplin tedbirinin orantılı olup olmadığını" veya söz konusu müdahalenin hedeflediği amacı ve bu tür bir yaptırımın Kaya'nın hapishanede tutulduğu süre boyunca özel hayatı üzerindeki etkisini "incelemedi". Dolayısıyla, başvuranın Sözleşme'nin 8. maddesi ile güvence altına alınan "özel ve aile hayatına saygı" hakkının ihlal edildiğine karar verdi.