24 Eylül 2024 Salı

Akbelen'de özel mülkte keşif: Arazi sahibinin girmesi yasak

Akbelen'de özel alanın gasp edilmesi üzerine direnişçilerin açtığı dava kapsamında bilirkişi keşfi yapılıyor. Ancak arazi sahibi Haydar Demir ve dava dosyasında vekaleti olan avukatlar alana alınmıyor. Av. Gayretli, "Şu anda bir emir varsa bile hukuka aykırı, jandarmanın burada durması suç" dedi. Arazi sahibi Demir de, "Mal sahibi içeri konmadan kendi malları gibi ölçüm yapıyorlar" diye tepki gösterdi.

YK Enerji'ye ait Yeniköy-Kemerköy termik santrallerine kömür temini için ağaçların katledilmesine İkizköylülerin direnişi sürüyor. 12 Eylül sabahı Akbelen nöbet alanı sabah saatlerinde jandarma tarafından basılmış, direnişçilerin çadırları ve malzemelerine el konularak Orman Müdürlüğüne götürülmüştü. Alanı terk etmeyen direnişçiler nöbete gece gündüz devam ederken, sık sık jandarma saldırısına maruz kalmıştı.

AVUKATLAR VE ARAZİ SAHİBİ ALANA ALINMIYOR
Bugün köylülere ait özel mülkün jandarmalar tarafından gasp edilmesine ilişkin açılan davada delil tespit davası gerçekleşiyor. Keşif yapılacak alana arazi sahibi ve davanın avukatları alınmıyor. Emrin böyle olduğunu söyleyen jandarmalardan avukatlar tutanak tutulmasını ve imzalanmasını istedi ancak bu da reddedildi.

AV. GAYRETLİ: JANDARMANIN BURADA DURMASI HUKUKA AYKIRI
Dava avukatlarından Pınar Gayretli, "Şu anda özel mülk olan, köylülerden birine ait araziye alınmamız sebebiyle açmış olduğumuz delil tespit davasının keşfi gerçekleşiyor. Ve bu davada avukatlardan biriyim. Dosyada vekaletim var. ŞU anda keşif mahalline alınmıyorum. Alınmamamın hukuken hiçbir sebebi yok. Şu anda bir emir varsa bile bu hukuka aykırı, dolayısıyla jandarmanın burada durması suç. Çünkü hukuka aykırı bir emri uyguluyorlar. Ya da keyiflerine göre şu anda dosyanın avukatını, dosyada yapılan bilirkişi keşfine almıyorlar. Bu hukuksuzlukta gelinebilecek son noktadır. Burada bir an önce artık hak ihlallerine son verilmeli, bedeli müsebbiplerine ödetilmelidir" dedi.

ARAZİ SAHİBİ DEMİR: MAL SAHİBİ OLMADAN ÖLÇÜM YAPIYORLAR
Arazi sahibi Haydar Demir de, arazilerinde ölçüm yapıldığını. Hakimin ölçtüğünü ancak mal sahibi olmasına rağmen geçmesinin engellendiğinin altını çizen Demir, jandarma barikatını gösterdi ve şöyle devam etti: "Adalet duysun. Mal sahibinin konulmadığı yerde, kendi malı gibi ölçüyorlar."

Gazeteci Kazım Kızıl'ın aktarımına göre iandarmanın özel mülkiyetteki çadırları söküp yerine kurduğu konteyner karakolun üstünde YK Enerji'nin barkodu bulundu. Fotoğrafının çekilmesine izin verilmeyen konteynerin barkod numarası avukatlar tarafından tutanağa işlendi.