23 Eylül 2024 Pazartesi

Aldar Xelil: Barzani Türk devletinin işgalini meşrulaştırıyor

Neçirvan Barzani'ye Kürt halkına zarar veren açıklamalardan kaçınması önerisinde bulunan Aldar Xelil, "Barzani Türk devletinin işgalini meşrulaştırıyor" dedi.

Irak Federe Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani, El Monitor'a verdiği röportajda Rojava yönetiminin Kandil'le bağlantılı olduğunu ileri sürerek Türkiye'nin işgalini meşrulaştıran açıklamalarda bulunmuştu. Daha önce de Çağın Direnişi sırasında benzer açıklamalar yapan Barzani, KNK'nin ulusal birlik çalışmalarına da zarar verdiği için Kürt halkından tepki gördü.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Yürütme Kurulu Üyesi Aldar Xelîl, Barzani'nin Türkiye'nin işgalini meşrulaştırdığını ifade etti.

'AÇIKLAMALAR İŞGALİ MEŞRULAŞTIRIYOR'
Barzani'nin açıklamalarını teessüfle karşıladıklarını dile getiren Xelil, "Yapılan açıklamalar Türk devletinin bize saldırırken uydurduğu bahanelerin meşrulaştırılmasıdır. Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik işgal saldırılarını bütün dünya devletleri kınadı. Böylesi bir süreçte Kürdistani tüm güçlerin milli görevlerini yerine getirmesi ve Türk devletinin işgal saldırılarının durdurulması için çalışması gerekir" dedi.

Xelil, "Sayın Barzani, Kandil'in Rojava yönetimine etki ettiğini öne sürüyor. Böyle bir açıklama ne bölge halkına ne de Kürt halkına hizmet etmiyor. Bu açıklama Kürdistan'da verilen tüm emeklere zarar veriyor. Bu açıklama Türk devletinin bize yaptığı tüm saldırıları meşrulaştıran bir açıklamadır" diye tepki gösterdi.

'BEKLENMEDİK SORUNLARI BERABERİNDE GETİRECEK'
Barzani'den tersi açıklamalar beklediklerini ifade eden Xelil, "Hepinizin bildiği gibi, Kürdistan'daki tüm hareket ve partiler arasında bir bağlantı var ve bu konu eleştirinin ötesinde. Sayın Barzani'nin bu mesajı beklenmedik sorunları beraberinde getirecek. Suriye'deki Kürtler, Kürtlerin birliğine ve demokratik projeye yönelik tüm çabaları etkileyecektir" ifadelerini kullandı.

Açıklamaların zamanlamasına dikkat çeken Xelil, "Bu açıklamalar bir gerçeği daha bize gösteriyor. Böyle bir süreçte neden bu açıklama yapılıyor? Buradaki hedef nedir? Sayın Neçirvan Barzani'ye böyle açıklamalar yapması için kim direktif veriyor?" sorularını sordu. Barzani'ye çağrıda bulunan Xelil, "Sayın Barzani'nin daha yapıcı ve olumlu açıklamalar yapmasını bekliyoruz. Kürt birliğine destek sunan, Kürt kazanımlarını savunan açıklamaların yapılmış olmasını dilerdik. Tarihi bir süreçten geçiyoruz. Böyle bir süreçte Kürt davasına zarar veren açıklamalar yapmak beraberinde kimi tehlikeler getirebilir" diye konuştu.