10 Ekim 2024 Perşembe

Alevi kadınlar: İstanbul Sözleşmesi'nin feshinden vazgeçin

Alevi kadınlar İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilme kararına tepki göstererek, "Kadınlar yaşam güvencelerini, yasal haklarını savunacaklar, eşitlik ve özgürlük mücadelelerinden asla vazgeçmeyeceklerdir" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesine tepki gösteren kadınların eylemleri sürüyor. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Diyarbakır Şubesi üyesi kadınlar dernek binasında basın açıklaması yaptı.

PSAKD Kadın Komisyonu üyesi Sergül Akcan Pilatin yaptığı konuşmada, fesih kararının hukuksuz olduğunu söyledi. Siyasi iktidarın söylemleriyle kadına yönelik şiddeti açık hale getirdiğine dikkat çeken Pilatin, "Kadınlara dönük şiddetin, siyasal iktidar ve iktidarın etrafında kümelenen çağdışı gerici odaklar ve tarikatlar tarafından desteklendiği açık bir gerçektir. Siyasal iktidarın ve yandaşlarının kadın düşmanı söylemleri bu gerçeği daha da açık kılmaktadır. Yargı kadına dönük şiddet karşısında yasaları tam olarak uygulamamakta ısrar ekmektedir. Yargı ayrıca kadın katillerine çeşitli uyduruk bahanelerle büyük ceza indirimleri uygulamaktadır. Defalarca tehdit edildiklerinden dolayı korunma talep eden birçok kadın yasalarda tanımlı tedbirlerin alınmaması nedeniyle göz göre göre katledilmişlerdir. Evinde, işyerinde ve okulunda tacize maruz kalan kadınların çoğu koruyucu ve destekleyici mekanizmaların yokluğu nedeniyle susmak zorunda kalmaktadırlar. Susmayan kadınlar ise suçlu ilan edilip saldırıya uğramakta ve kendileri haksız gösterilmektedir" ifadelerini kullandı.

İstanbul Sözleşmesi'nin kadınların güvencesi olduğunu, kaldırılması halinde yaşamlarının tehdide daha açık hale geleceğini vurgulayan Pilatin, iktidara yanlıştan dönme çağrısında bulunurken, kadınlara ise "Şiddete ve ayrımcılığa karşı eşitlik, özgürlük ve adalet için kadın mücadelesini alanlarda büyütmeye ve güçlendirmeye davet ediyoruz" diye seslendi.