10 Ekim 2024 Perşembe

Sultangazi Kadın Dayanışması: Katledilen kadınlar isyanımızdır

Sultangazi Kadın Dayanışması'nın çağrısıyla onlarca kadın, kadın cinayetlerine tepki göstermek için toplantı, devletin kadın katillerini koruduğunu vurgulayarak, "Eşit ve özgür yaşamı isyanımızla kuracağız" dedi.

Sultangazi Kadın Dayanışması, 4 Ekim'de Semih Çelik tarafından yarım saat arayla katledilen İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil için Şair Abay Konanbay Lisesi önünde yan yana geldi. "Katledilen kadınlar isyanımızdır" pankartı açılan eylemde, "Öfkeni diri, başını dik tut", "Öldürülmek değil, yaşamak istiyoruz" dövizleri taşındı.

Çok sayıda kadının katıldığı eylemde, genç kadınların kalabalıklığı ve öfkesi dikkat çekti. Etraftaki halk ve yoldan geçen araçlar da eyleme alkışlarla ve korna çalarak destek verdi.

Basın açıklamasını okuyan Züleyha Müldür, İstanbul'da bir erkek iki kadını katlederken devletin koruyucu, önleyici, caydırıcı hiçbir adım atmadığını ifade ederek, 2024'ün ilk 10 ayında en az 296 kadının erkekler tarafından katledildiğini söyledi.

Her güne bir kadın cinayeti haberiyle uyandıklarını belirten Müldür, "Karakollardan faillerin elini kolunu sallayarak çıktıklarını, çıktıkları gibi kadınları katletmeye devam ettiklerini biliyoruz. İktidarın cezasızlık politikalarının kadınların şiddetten uzak bir yaşam kurmalarını nasıl olanaksız hale getirdiğini, fail erkekleri nasıl cesaretlendirdiğini her gün görüyoruz" dedi.

Müldür, şöyle devam etti: "Kadınların erkek şiddetine maruz kalmasını önleyici, koruyucu tedbirleri almak, şiddetten uzaklaşmak isteyen kadınlara dair bütünlüklü bir politika geliştirmekle yükümlü devlet bu sorumluluklarına dair hiçbir adım atmazken; erkek şiddetine karşı sokaklarda sesini yükselten kadınların, bizlerin eylemlerini engellemek için kolluk kadınlardan önce alanlarda oluyor. 
Bu mahallede uyuşturucu çetelerinin kol gezerken ve devlet eliyle korunurken liseli kadınlar her gün taciz edilirken, dün mahallemizde katledilen kız kardeşleri için sokağa çıkan liseli gençleri ablukaya alan özel timin, robokopların gaz tabancalarıyla çocukları korkutarak açıklama yapmalarını engellemeye çalışan tutumlarını kınıyor ve kadın dayanışması olarak gençlerimizin yanında olduğumuzu belirterek onları selamlıyoruz."

'ERKEK ŞİDDETİNİN ÜSTÜ BAHANELERLE ÖRTÜLEMEZ'
Erkek şiddetinin üstünün "alkollüydü, uyuşturucu bağımlısıydı, psikolojik sorunları vardı" gibi bahanelerle örtülemeyeceğinin altını çizen Müldür, "Şiddeti önleyecek olan yaptırımların uygulanması bir yana İstanbul Sözleşmesi'nden çekilerek, kadınların mücadelesiyle elde edilen kazanımlarını gasp ederek, 6284'ü tartışmaya açarak, şiddet uygulayanları karakollardan, adliyelerden serbest bırakarak failleri cesaretlendiren bir iktidar ile karşı karşıyayız" ifadelerini kullandı.

'ERKEK KATLEDERKEN DEVLET KORUYOR'
AKP-MHP iktidarında Gülistan Doku'nun kaybedildiğini, Narin Güran'ın katledildiğini, Rojin Kabaiş'ten hala haber alınamadığını söyleyen Müldür, "Kadın cinayetleri politiktir diyoruz. Bu yüzden söylüyoruz: Erkek katlederken devlet koruyor. Artık yeter! Korkmadan, susmadan, itaat etmeden sokaklarda istediğimiz saatte güvenle var olma hakkımızdan vazgeçmemeye, erkek şiddetinin karşısında sesimizi yükseltmeye, özgür bir yaşam için mücadele etmeye devam edeceğiz. Kadınları katleden erkeklerden de; fail erkekleri koruyup aklayanlardan, cesaretlendirenlerden de hesap soracağız" dedi.

'ÖZGÜR YAŞAMI İSYANIMIZLA KURACAĞIZ'
Müldür, şu ifadeleri kullandı: "Bu mahallede yaşayan kadınlar olarak yıllardır bu caddede, bu sokaklarda sesimizi yükseltiyoruz. Biz bu sokaklarda, meydanlarda, bulunduğumuz her alanda mücadeleye devam ediyoruz ve tekrar dile getiriyoruz: Bu sokaklar, meydanlar bizim. Gücümüzü bir kişi daha eksilmemek için her yerde mücadele eden kadınlardan, birbirimizden, bu isyandan alıyoruz. Şiddetten uzak, eşit, özgür bir yaşamı biz kadınlar mücadelemizle, isyanımızla, kadın dayanışmasıyla kuracağız."

Eylemin ardından genç kadınlar dövizlerle caddede yürümek istedi. Kadınların polisler tarafından engellenmesi kitlenin tepkisini çekti. Genç kadınlar bir süre ablukada tutulduktan sonra bırakıldı.

Eylem boyunca, "Kadın cinayetleri politiktir", "Erkek vuruyor, devlet koruyor", "Katledilen kadınlar isyanımızdır", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Yaşasın kadın dayanışması", "Jin, jiyan, azadi" sloganları atıldı.