25 Eylül 2024 Çarşamba

Aleviler için kutsal Çal Baba ziyaretinin bulunduğu alana maden arama ruhsatı verilecek

Çal Baba İnanç merkezine, bölgenin ekosistemine, ormanlara, tarım alanlarına, yer altı ve üstü su varlıklarına, tarımsal sulamada kullanılan Güzelce Barajına ve yaşam alanlarına telafisi imkansız zararlar verecek olan, bölgede yetişen şeker pancarı, domates, buğday ve birçok tarımsal ürünü olumsuz etkileyecek maden projesine ilişkin Yeşil Sol Parti milletvekili Otlu, soru önergesi verdi. Otlu, bölge halkının tepkilerine kulak verilerek projenin tekrar sonlandırılmasını istedi.

3213 sayılı Maden Kanununda zaman içerisinde yirmiden fazla değişiklik yapılarak ormanlar, tarım alanları, su havzaları, milli parklar, korunması gereken hassas alanlar madencilik faaliyetlerine açıldı. Maden Petrol İşleri Genel Müdürlüğü ( MAPEG) 2022 yılı verilerine göre, Tokat ve çevresinde toplam 937 adet IV. Grup maden ruhsatı bulunuyor. Orman alanlarının yüzde 44'ü, tarım alanlarının yüzde 27'si, meraların yüzde 56'sı, büyük ovaların yüzde 13'ü ve iskan alanlarının yüzde 32'si olmak üzere Tokat ve çevresinin yüzde 46'sı IV.
Grup madenler için ruhsatlandırıldı.

HLC Kıymetli Madenler ve Yatırım A.Ş'ye; Tokat Günçalı, Killik, Çayören köylerini kapsayan 1477 hektarlık alanda, 2029 yılına kadar geçerliliği olan, altın, gümüş, sodyum, bor tuzları, potasyum krom, titan ve alüminyum gibi çok sayıda maden ve endüstriyel hammaddeyi içeren IV. Grup maden kategorisinde maden arama ruhsatı verildi. Ruhsat alanında, Günçalı köyünün sırtlarında Alevilerin inanç önderi olan Çal Baba adıyla anılan ve kutsal olarak kabul edilen Çal Tepe Ormanı bulunuyor. Anıtsal nitelikteki ardıç ve meşe ağaçlarıyla kaplı Çal Baba Ormanında yıllardır tek bir ağaç dahi kesilmeyen bölgede yöre halkı,
Alevilerin kutsal ziyaret merkezinin bulunduğu ormanlık alana maden arama ruhsatı verildiğini 14 Mayıs 2023 tarihinde firmanın sondaj çalışmalarına başlamasıyla öğrendi.

Tepkiler nedeniyle ara verilen sondaj çalışmaları Çal Baba İnanç merkezine, bölgenin ekosistemine, ormanlara, tarım alanlarına, yer altı ve üstü su varlıklarına, tarımsal sulamada kullanılan Güzelce Barajına ve yaşam alanlarına telafisi imkansız zararlar verecek. Bölgede yetişen şeker pancarı, domates, buğday ve birçok tarımsal ürün olumsuz etkilenecek.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu, Anayasanın 56. Maddesinin "herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama
hakkına sahiptir" diyerek halkın sağlıklı, temiz bir çevrede bozulmamış bir doğada yaşama hakkını, Anayasanın 63. Maddesinin ise "devlet, tarih, kültür ve tabiat varlıklarının ve değerlerinin korunmasını sağlar" diyerek, kültürel ve doğal miras alanlarının korunmasını güvence altına aldığını hatırlattı. Projenin iptaline ilişkin yöre halkının tepkilerinin dikkate alınması gerektiğinin altını çizen Otlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Alparslan Bayraktar'ın derhal yanıtlaması için verdiği soru önergesinde şu soruları sordu:

🔹"Tokat ili için verilmiş yüzlerce maden arama/işletme ruhsatına rağmen; Günçalı, Killik, Çayören köylerini kapsayan 1477 hektarlık alanda, IV. Grup maden kategorisinde maden arama ruhsatı verilmesinin gerekçesi nedir?
🔹Tokat Günçalı, Killik, Çayören köylerini kapsayan alana maden arama ruhsat verilirken burada Alevilerin inanç merkezi olduğu bilinmekte midir? Bilinmekte ise, projenin Alevilerin inanç merkezlerine vereceği zararlar ve Alevilerin yaşayacakları hak ihlali neden dikkate alınmamıştır?
🔹Alevilerin inanç merkezini de yok edecek proje için yöre halkının bilgilendirilmediği, firmanın çalışmalara başlaması ile haberdar oldukları iddiasına ilişkin açıklamanız var mıdır?
🔹Çal Baba İnanç merkezini yok edecek proje için firmadan ne kadar ruhsat bedeli alınmıştır? Bu alanda ekonomik olarak hangi miktarda maden çıkartılacağı öngörülmektedir?
🔹Tokat İlinde ve Türkiye genelinde, maden arama/işletme ruhsatı verilen başka hangi alanlarda kutsal sayılan inanç merkezleri vardır?
🔹Maden arama faaliyetinin gerçekleşmesi halinde, proje alanı içerisindeki kaç ağacın kesileceği öngörülmektedir? Çal Baba inanç merkezinde yüz yıllardır tek bir ağacın dahi kesilmemiş olduğu bilginiz dahilinde midir?
🔹Bu alana maden arama ruhsatı verilirken bütüncül bir çevresel etki değerlendirmesi yapılmış mıdır? Bu konuda ilgili kurum ve kuruluşlar ile iş birliği yapılmakta mıdır?
🔹Bu alanda madencilik faaliyetinin yeraltı ve üstü su varlıklarına, tarım alanlarına vereceği zararlar nasıl engellenecektir? Yöre halkının geçim kaynağı olan tarımsal üretime vereceği zararlar nasıl telafi edilecektir?
🔹Yöre halkının, Anayasada tanımlanan sağlıklı ve dengeli çevrede yaşama hakkını; kültürel ve doğal miras alanlarının korunması hakkını gasp edecek olan bu projenin iptal edilmesi için girişimleriniz olacak mıdır? 'İnanç merkezindeki maden aramasına hayır' diyerek kampanya başlatan yöre halkının talebi dikkate alınacak mıdır?"