23 Eylül 2024 Pazartesi

Almanya'da kentlerinde 'Yüksekdağ'a özgürlük' eylemleri

Almanya'nın Berlin, Stuttgart, Köln ve Kiel kentlerinde "Figen Yüksekdağ'a ve tutsak milletvekillerine özgürlük" eylemleri yapıldı.

Kandıra F Tipi Hapishanesi'nde tutsak bulunan HDP'nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ile dayanışmak amacıyla başlatılan kampanya Almanya kentlerinde devam ediyor.

BERLİN
Almanya'nın başkenti Berlin'de HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın 24 Aralık'ta görülecek duruşması öncesinde Brandenburger Tor kapısı önünde "Figen Yüksekdağ'a ve tutsak milletvekillerine özgürlük" eylemi yapıldı.

19 Aralık 2000 hapishaneler, Maraş ve Roboski katliamında yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşu ile başlayan eylemde konuşan Tutsaklara Özgürlük İnisiyatifi–Berlin adına Baki Selçuk, Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş ve tutsak milletvekillerinin dava sürecine ilişkin bilgi verdi.

HDK-Berlin adına konuşan Nevra Akdemir, "Eş Başkanlarımız Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, Çağlar Demirel, Gülser Yıldırım, İdris Baluken, Abdullah Zeydan ve daha birçok siyasetçinin siyasi rehineler olarak, ana akım muhalefete gözdağı vermek amacıyla tutulmuyor sadece, Erdoğan karşısında gerçekleri savunmaktan bir adım geri çekilmedikleri için, gerçekten muhalefet ettikleri için de tutsaklar" dedi. Akdemir, 24 Aralık'ta gerçekleşecek mahkemede Figen Yüksekdağ'ın derhal serbest bırakılmasını istedi.

Almanya Sol Parti milletvekillerinden Pascal Meiser, Türkiye'nin yaptığı katliamları ve tutsak aldığı siyasetçileri unutmadıklarını belirterek, Yüksekdağ, Demirtaş ve diğer tutsak HDP'li milletvekilleriyle dayanışma içinde olduklarını vurguladı. Meiser, Alman devletinin Türk devletine verdiği desteği de kınadı ve tutsak milletvekillerinin derhal serbest bırakılmasını istedi.

Eylemde HDP'nin sürgündeki milletvekillerinden Sibel Yiğitalp'da bir konuşma yaptı. Yiğitalp, Türk devletinin HDP'ye yönelik baskılarının ardı arkasının kesilmediğini, milletvekillerin, belediye başkanlarının, aktif siyasetçilerin tutuklandığını, ancak mücadelede geri adım atmayacaklarını belirtti. Yiğitalp, Yüksekdağ, Demirtaş ve tutsak tüm siyasetçilerin serbest bırakılmasını istedi.

DEST-DAN adına konuşan Susanne Rösling'de HDP ile dayanışmayı sürdüreceklerini, Figen Yüksekdağ ve tutsak milletvekillerinin serbest bırakılmasını istedi.

Eylemde sık sık, "Yaşasın enternasyonal dayanışma", "Tüm politik tutsaklara özgürlük" sloganları atıldı ve inisiyatif adına çıkarılan bildiri dağıtıldı.

STUTTGART
Figen Yüksekdağ ve Tutsak Milletvekillerine Özgürlük İnisiyatif, Figen Yüksekdağ'ın 24 Aralık duruşmasına dikkat çekmek amacıyla Almanya'nın Stuttgart kentinde eylem yaptı.

Şehrin en işlek caddesi olan Königstraße'de yapılan eylem, 19 Aralık hapishaneler, Maraş ve Roboski katliamlarında yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşuyla başladı.

Eyleme ADHK, DİDF, MLPD, DTKM, ATİK, Alınteri, Corrage ve Frauenbündnis destek verdi.

Eylemde yapılan konuşmada, Figen Yüksekdağ'ın 24 Aralık 2019 tarihinde yeniden mahkemeye çıkacağı, faşizmi ve hukuksuzluğu yine teşhir edeceği, devleti yargılamaya devam edeceği belirtilerek tüm demokrasi güçlerini "Figen Yüksekdağ ve tutsak vekillere özgürlük" talebini sahiplenmeye çağırıldı.

Eylemde "Figen Yüksekdağ'a özgürlük", "Selahattin Demirtaş'a özgürlük", "Yaşasın enternasyonal dayanışma", "Politik tutsaklara özgürlük", "Jin jiyan Azadi", "Yaşasın HDP" sloganları atıldı.

Eylemde Yüksekdağ'ın fotoğrafının bulunduğu, Almanca "Figen Yüksekdağ ve politik tutsaklara özgürlük" pankartın yanı sıra dövizler taşındı.

KÖLN
Almanya'nın Köln kentinde düzenlenen eylem Merkezi Tren İstasyonu önünde yapıldı. Eylemde Figen Yüksekdağ ve tutsak HDP milletvekillerine özgürlük istendi. HDP'nin Diyarbakır eski Milletvekilli Ziya Pir, Solparti Belediye Meclis üyeleri Jörg Detjen ve Hamide Akbayır, AGİF Eşbaşkanı Onur Güler, DTKM ve Dayanışmanın Sesleri Derneği üyelerinin de destek verdiği eylemde tutsak milletvekillerinin fotoğrafları taşındı.

Figen Yüksekdağ ve Tutsak Milletvekillerine Özgürlük İnisiyatif adına konuşan Deniz Boran, "3 yıldır Yüksekdağ, Demirtaş, milletvekilleri ile belediye eşbaşkanlarının tutuklu olduğu, siyasi soykırım operasyonları devam ediyor" dedi.

Ardından konuşan Solparti Köln Belediye Meclis üyesi Jörg Detjen, "4 Kasım 2016'da Yüksekdağ ve Demirtaş'ın tutuklanmasıyla Türkiye'de muhalefete saldırılar yeni bir düzey kazandı. Biz HDP'ye yönelik saldırıları kınıyoruz. Milletvekilleri ve belediye eşbaşkanları başta olmak üzere tüm siyasi tutsaklara özgürlük talebini yeniliyoruz" diye kaydetti.

AGİF Eşbaşkanı Onur Güler ise "HDP eski Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ'ın 24 Aralık' ta ki mahkemesi vesilesi ile Avrupa'nın 11 merkezinde eylemler örgütlendi. Saray rejimi 4 Kasım 2016 operasyonları ile halklarımızın ve ezilenlerin birleşik mücadele aracı HDP'yi susturmak istedi. Sadece eşbaşkanlarımız ve vekillerimiz değil, günde ortalama 15 HDP'li tutuklanmaktadır. Eşitlikten, emekten ve özgürlüklerden yana olan herkes susturulmak istenmektedir. Bu saldırılar yalnızca Yüksekdağ ve Demirtaş şahsına değil, onların temsil ettiği değerlere yönelik bir saldırıdır. Bizde Avrupa'da yaşayan sosyalistler, yurtseverler ve demokratlar olarak her bir yoldaşımız serbest bırakılana, özgürce politika yapma hakkına kavuşana kadar onların sesi olmaya devam edeceğiz" dedi.

KİEL
Almanya'nın Kiel kentinde "Figen Yüksekdağ ve Tutsak Milletvekillerine Özgürlük İnsiyatifi"nin çağrısıyla gerçekleşen eyleme AvEG-Kon, AGİF, SKB, Rojava İnsiyatifi ve DTKM katıldığı eylemde tutuklu milletvekillerinin fotoğrafları taşındı. "Figen Yüksekdağ'a özgürlük", "Demirtaş'a özgürlük", "Yaşasın enternasyonel dayanışma" sloganlarının atıldığı eylemin ardından cadde üzerinde bildiri dağıtıldı.