24 Eylül 2024 Salı

Anadolu'nun ahşap destekli 5 camisi Dünya Mirası ilan edildi

45. UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısında Türkiye'den beş cami Dünya Mirası ilan edildi.

16-20 Eylül tarihlerinde Suudi Arabistan'ın Riyad kentinde yapılan UNESCO Dünya Mirası Komitesi'nin toplantısında, Gordion Antik Kenti'nin ardından Anadolu'nun Orta Çağ'dan günümüze uzanan ahşap direkli ve kirişli camileri de UNESCO Dünya Mirası Asıl Listesi'ne kaydedildi.

Konya'nın Beyşehir Eşrefoğlu Cami, Eskişehir'in Sivrihisar Ulu Cami, Kastamonu Kasaba Köy'ün Mahmut Bey Cami ile Ankara'nın Ahi Şerefeddin (Arslanhane) Cami ve  Afyonkarahisar Ulu Cami 45. UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısında Dünya Mirası ilan edildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Anadolu tarihini UNESCO listesine aldırmak için özel çaba sarf ediyor. Kürdistan'ın kültür ve mirasını ise katlediyor, hafızasını silmek unutturmak istiyor.

TARİHİ DİYARBAKIR SURLARI TALAN EDİLDİ
Yakın tarihte UNESCO Dünya Miras Listesi kaydedilen Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri ile Batman'daki tarihi Hasankeyf unutturulmak istenerek yerle bir edildi. Listede yer alan "Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri" ve tampon bölge kabul edilen Suriçi'ndeki tescilli yapılar arasında yer alan Dört Ayaklı Minare, Kurşunlu Camisi, Hasırlı Halk Meclis Binası, Yoğurt Pazarı, Paşa Hamamı, Sırp Gragos ve Katolik Ermeni Kiliseleri, Hacı Ahmet Camii ve Dengbej Evi özyönetim direnişlerinde Türk askerlerinin kullandığı silahlarla tahrip edildi.

ARKEOLOJİK SİT ALANINA ÜS YAPILMAK İSTENİYOR
Kadim kent Diyarbakır'ın tarihine yönelik saldırılar saymakla bitmez elbette. 1. derece Arkeolojik SİT alanı olarak tescillenen Dakyanus Antik Kent üzerine askeri üs bölgesi ve 435 metre uzunluğunda duvar yapılma çalışmasına izin verildi. İzinlerin hepsi de bakanlık ve Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından veriliyor.

HASANKEYF ILISU BARAJI ALTINDA KALDI
12. bin yıllık Batman'daki Hasankeyf de sular altında bırakıldı. Emeviler, Abbasiler, Eyyubiler, Moğollar, Romalılar, Bizanslar, Osmanlılara ev sahipliği yapan Hasankeyf, bir tarih abidesiydi. Görkemli ve kadim Hasankeyf Ilısu Barajına kurban edildi.