24 Eylül 2024 Salı

Ankara eylemiyle ilgili 18 ilde 90'ı aşkın gözaltı

Emniyet Genel Müdürlüğü'ne yönelik bombalı eylemin ardından 18 ilde yapılan operasyonlarda gözaltına alınanların sayısı 90'ı aştı.

İçişleri Bakanlığı yerleşkesinde yer alan Emniyet Genel Müdürlüğü'ne dönük eylem sonrası başlatılan operasyonlar devam ediyor.

Eylemin ardından dün İstanbul ve Kırklareli'nde aralarında Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile demokratik kitle örgütü yöneticilerinin de olduğu en az 20 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü'ndeki sorguları devam ederken devam eden operasyonlarda yeni gözaltılar yaşandı.

Şırnak'ın Cizre ilçesine bağlı Cudi Mahallesinde sabah saatlerinde polisler tarafından yapılan ev baskınlarında Birca Belek Dil ve Kültür Eşbaşkanı Fatma Gizleyici gözaltına alındı. Gizleyici'nin gözaltı gerekçesi öğrenilemezken, İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldüğü öğrenildi.

Urfa'da yapılan operasyonda ise şu ana kadar 25 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltına alınan kişilerin büyük bir çoğunun Kuzey ve Doğu Suriye ile Suriye vatandaşı mülteci olduğu kaydedildi. Edinilen bilgilere göre; Hacı Şex Halil Bozova'da, Yalçın Sağ ve eşi Şivîn Bozan ise Suruç'ta gözaltına alındı.

Soruşturma dosyasında "gizlilik" kararı alınırken, gözaltındakilere 24 saat avukat kısıtlaması getirildi.

BAKAN YERLİKAYA'DAN AÇIKLAMA
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 16 ilde yapılan operasyonlarda 55 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Bakan Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde saat 08.30 itibarıyla 13 bin 440 güvenlik personelinin katılımıyla operasyonlar başlatıldığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, "Kahramanlar" adı verilen operasyonlar kapsamında Mersin, Van, Urfa, Mardin ve Aydın'da 12 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Yerlikaya, Urfa merkezli Mardin, Diyarbakır, Antep, Mersin, Şırnak, Batman, İstanbul, Bursa, Denizli, Adana, Kayseri, Antalya, Konya, Isparta ve Kocaeli olmak üzere 16 ilde yapılan operasyonlarda ise 55 kişinin gözaltına alındığını belirtti.