20 Eylül 2024 Cuma

Ankara'da kadınlar Nevin'e verilen cezanın onanması protesto etti

Ankara Kadın Platformu, Yargıtay tarafından Nevin Yıldırım'a verilen müebbet hapis cezasının onanmasına tepki göstererek, "Kadınların hayatında yarattığınız karanlığı nasıl aydınlatacaksınız?" diye sordu.
Kendisine cinsel saldırıda bulunan Nurettin Gider'i özsavunma hakkını kullanarak öldüren Nevin Yıldırım'ın geçtiğimiz günlerde yerel mahkemenin verdiği müebbet hapis cezasını onaylayan Yargıtay'ın kararına ilişkin Ankara Kadın Platformu Sakarya Caddesi'nde bir araya geldi. Burada basın açıklaması yapan kadınlar, "Yıkayınca geçmiyor, Nevin size bakıyor" pankartı açarken, "Nevin için gerçek adalet", "Nevin için adalet, yaşamalarımız için adalet" dövizleri taşındı.
 
Açıklamayı kadınlar adına yapan Sena Badem ilk olarak Nevin'in özgeçmişini okudu. Badem, mahkemede Nevin'in cinsel saldırıya maruz bırakıldığını söylemesine rağmen mahkeme heyetinin bunun üzerinde durmadığını ve araştırılmadığını kaydetti. Badem, "Erkek yargı Nevin Yıldırım'ın yaşam savunusunu görmek istememiş hiçbir indirim uygulamadan en ağır cezayı vermiştir. Ülkemizde birçok kadın katili, tecavüz, taciz faili namus koruma, mahkemede takım elbise giyme gibi bahanelerle iyi hal ve haksız tahrik indirimleri alırken veya salıverirken, Nevin Yıldırım yaşamını savunduğu için 7 yıldır cezaevinde. Adaleti saraydan dağıtıyoruz diyenlerin adaleti hayatını savunan Nevin'e müebbet, kadın avukatlara etek boyu sorgulaması olarak dönmektedir" diye belirtti.
 
'YARGI SİSTEMİ TÜM BİLEŞENLERİYLE KADINA DÜŞMAN'
 
İstanbul Anadolu Adliyesi 2. İş Mahkemesi'nde görülen bir duruşmada hakim Mehmet Yoylu'nun avukatın kıyafetini ele alarak cinsiyetçi söylemlerde bulunmasına tepki gösteren Badem, "Tutanaklara yansıyan bu durum kadın arkadaşımıza uygulanmış bir tacizdir. Bu olayda görüldüğü gibi yargı sistemi tüm bileşenleri ile kadına düşmandır. Mahkemede bulunan bir kadın avukata alınan tutum ile yaşamını savunan kadına alınan tutum aynı erkek sistemin yansımasıdır. Son 18 yılda yaşanan taciz, tecavüz ve istismarları faili koruyup hayata kalanlara cezayı dağıtan erkek adaleti kabul etmiyoruz" diye konuştu.
 
Hatay'da 12 yaşında Suriyeli bir çocuk doğum yaparken, çocuğu istismar edenlerin değil, bunu açığa çıkan hemşirenin işinden edildiğini söyleyen Badem, iş isteyen bir kadının "kocanın işi varmış daha ne istiyorsun" sözleri ile kadınları eve hapsetmek istendiğini dikkat çekti. Badem, "Sarayın hukukunu değil kadın hukukunu istiyoruz. Zümrüt Apartmanı kitabında çocuk istismarını özendirip, meşrulaştıran bir erkeği adli kontrolle serbest bırakan yargı, ölmemek, tecavüze uğramamak için yaşamını savunan kadınlara en ağır cezayı veriyor. Bunu kabul etmiyoruz.  Hayatı istiyoruz ve bize verilmeyen bu hayatı kadınlar olarak mücadele ederek kazanacağımızı biliyoruz" ifadelerinde bulundu.
 
'DİRENMEYE DEVAM EDECEĞİZ'
 
Kadına yönelik şiddet, tecavüz, taciz ve istismarı AKP eliyle arttığını söyleyen Badem, "Ellerine koruma tedbiri olmasına rağmen birçok kadın katlediliyor. Kendini koruyanlar ise hapse atılıyor.  Elde olan yasalar bile uygulanmazken, bir de kazanılmış haklarımıza bir bir saldırılıyor. AKP'nin İstanbul'da 'birçok sokağı aydınlatacağız' sözlerine karşı kadınlar olarak soruyoruz; Kadınların hayatında yarattığınız karanlığı nasıl aydınlatacaksınız? Biz kadınlar hayatın bütün alanlarında evde, sokakta, işte, okulda, mahkeme salonunda bizleri yok saymaya çalışan erkek egemen düzene karşı direnmeye yaşamlarımızı savunmaya devam edeceğiz. Kadınlara yeriniz ya mezar ya cezaevi diyen erkek adalete cevabımız var; Hayatı istiyoruz" dedi.
 
Açıklama, kadınların "Erkek adalet değil, gerçek adalet" sloganları ile sona erdi.