2 Ekim 2024 Çarşamba

Ankara'da öncelik sağlanması söylenen 'VIP hastalar' kim?

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Ankara'da filyasyon ekiplerinin öncelikli olarak gönderildiği "VIP hastaları" Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya sordu.

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy Ersoy, Türkiye'de koronavirüs (Covid-19) vaka sayısının en fazla olduğu il olan Ankara'da filyasyon ekiplerinin öncelikli olarak gönderildiği "VIP hastaları" Meclis gündemine taşıdı.

'ANKARA'DA GÜNDE 30'DAN FAZLA SAĞLIK ÇALIŞANI VİRÜSE YAKALANIYOR'
Ankara'da nüfusun en yoğun olduğu ilçelerden Çankaya, Keçiören ve Sincan'daki filyasyon ekiplerinde görev yapan sağlıkçı emekçilerinin "VIP hasta" dönemi başladığını dile getirdiklerini belirten Ersoy, "Filyasyon ekiplerinin aktardığına göre bu kişilere belirlenen algoritmaya uymamasına ve semptom göstermemesine rağmen test yaptırılmaktadır" dedi.

'SEMPTOM GÖSTERMESE BİLE TEST YAPILIYOR'
Ersoy ayrıca, filyasyon ekiplerinin, belirlenen algoritmaya uymamasına ve semptom göstermemesine rağmen "VIP hastalar"a test yapıldığını aktardıklarını kaydetti.

Sağlık Bakanlığı ve İlçe Sağlık Müdürlüğü'nün "VIP hastalar"a gidilmesi için filyasyon ekiplerine baskı yaptığını belirten Ersoy, "Bu öncelikli hastalara ulaşana kadar telefon ile sürekli arayarak baskı yapıldığı ifade edilmiştir. Öte yandan VIP hastalara, bakanlığın belirlediği algoritmaya uymadığı ve sempton göstermediği halde sürüntü testi yapıldığı belirtilmiştir" dedi.

'FİLYASYON EKİBİNDEKİLER KENDİ İMKANLARIYLA TEST YAPTIRIYOR'
Ersoy, aylardır izinsiz çalıştırılan ve üç günde bir verilen N95 maske ile görev yapması beklenen filyasyon ekibinde yer alan sağlık emekçilerine bakanlık tarafından rahatsızlanmaları durumunda ise kendi imkânları ile test yaptırmalarının söylediğini aktardı.

Oya Ersoy'un, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması istemiyle yönelttiği sorular şöyle:

1 Hazirandan bu yana Ankara'da toplam kaç vaka görüşmüştür?
1 Hazirandan bu yana Ankara'da toplam kaç kişi hayatını kaybetmiştir?
Ankara'da filyasyon ekiplerine öncelik sağlanması söylenen VIP hastalar kimdir?
VIP hastaların belirlenmesinde hangi kriterlere bakılmaktadır?
Filyasyon ekiplerine öncelikli hastalara gitmesi ve bakanlığın algoritmasına uymamasına rağmen test yapılması konusunda konumlarını ve makamlarını kullanarak baskı yapan kişilere ilişkin bakanlık olarak idari işlem yapmayı düşünüyor musunuz?
Bakanlığın algoritmasına uymayan ancak VIP hastalara yapılan testler günlük test sayıları içinde yer almakta mıdır?