2 Ekim 2024 Çarşamba

İHD: Abdulkadir Kuday ölüme terk edildi

İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, Metris R Tipi Hapishanesi'nde tüm başvurulara rağmen serbest bırakılmayan ağır hasta tutsak Abdulkadir Kuday'ın yaşamını yitirmesine tepki göstererek, Kuday'ın ölüme terk edildiğini vurguladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, Metris R Tipi Hapishanesi'nde tüm başvurulara rağmen tahliye edilmen ağır hasta tutsak Abdulkadir Kuday'ın yaşamını yitirmesine ilişkin Beyoğlu'nda bulunan şube binasında basın toplantısı düzenledi.

İHD olarak öfkeli olduklarını ifade eden Hatice Onaran, Kuday'ın en azından "veda edebilmek" için ailesiyle birlikte olması gerektiğinin altını çizdi. Onaran, "Hastanede yoğun bakımda olan mahpusların bile ellerinin kelepçeli olduğunu biliyoruz. Yoğun bakımdaki mahpusların tedavisinin bu şekilde olması ya da entübe edilirken bile yatağa bağlı olması, ailesiyle görüştürülmemesi hak ihlalidir. 'Veda hakkı' yani ailesiyle birlikte geçirmek istediği son anları bile ellerinden alınıyor. Bu durumda olan binlerce mahpus var. Tutsakların tahliyelerinin engellenmesinin tek nedeni ise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almalarıdır. Bunları kabul etmiyoruz" dedi.

Kuday'ın durumunu uzun süredir takip ettiklerini belirten Mehmet Acettin, "Kuday'ın bırakılmama nedeni ağırlaştırılmış müebbet almasıdır. Ancak bazı adli mahpusların cumhurbaşkanı affıyla serbest bırakıldıklarını biliyoruz. Yasa ile yaşamını idame ettiremeyecek ağır hasta mahpusları cumhurbaşkanı affına bağlamışlar. Bu yüzden göz göre göre ölüme terk ediliyorlar" ifadelerini kullandı.