Avrupa'da devrim şehitlerine bağlılık sözü yinelendi
Kasım Şehitler Ayı sebebiyle Köln, Paris ve Ulm'da devrim ve sosyalizm şehitleri anıldı, mücadelelerine bağlılık sözü verildi.
Kasım Şehitler Ayı etkinlileri kapsamında Avrupa'nın pek çok kentinde devrim ve sosyalizm şehitleri anıldı, mücadelelerine bağlılık sözü verildi.
PARİS
Fransa'nın başkenti Paris'te devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenler anıldı. Anmaya çok sayıda devrim şehidinin ailesi ve yoldaşları katıldı.
MLKP adına yapılan konuşmada, Kasım Şehitler Ayı'nın önemine vurgu yapılarak, içinden geçilen süreçte işçi sınıfı ve ezilenlere yönelik büyük bir savaş yürütüldüğü, tasfiyeciliğin ve teslimiyetin dayatıldığı belirtildi. Bu saldırılara karşı ideolojik mücadele yükseltilirken, ölümsüzlerin bıraktığı miras ve anılar üzerinden güç alınabileceğine dikkat çekildi. Geçmiş dönemlerde topyekun saldırıların büyük bedeller ödenerek püskürtüldüğü ifade edildi.
TSP adına yapılan konuşmada Hüseyin Demircioğlu'dan Süleyman Yeter'e, Bayram Namaz'dan Zeki Gürbüz'e kadar birçok devrimcinin partinin gelişiminde, zorlukların aşılmasındaki rollerine vurgu yapılarak, politik tutsaklarla dayanışmanın büyütülmesi çağrısı yapıldı.
Ardından konuklara söz verildi. Etkinlik, türkülerin söylenmesiyle son buldu.
KÖLN
Almanya'nın Köln kentinde gerçekleştirilen buluşmada ölümsüzlerin ve tutsakların yakınları bir araya geldi. Çok sayıda kişinin katıldığı buluşma kahvaltı etkinliğiyle başladı. Ardından ölümsüzleri anma etkinliği gerçekleştirildi.
Anma, devrim ve sosyalizm şehitleri anısına saygı duruşuyla başladı.
Tutsakların Sesi Platformu (TSP) adına yapılan konuşmada, 30 yıllık tarihin yapımında en büyük emeğin devrim şehitlerine ait olduğu, hapishanelerde tecrit, işkence, hak ihlallerine karşı kararlıca direnen, devrimci inancını ve kimliğini koruyan tutsakların, gazilerin, 30. yılını kutlayan partiyi bugünlere taşıdığı kaydedildi.
'ÖRGÜTLÜ MÜCADELEYİ BÜYÜTELİM'
TSP temsilcisi, "MLKP'nin kuruluşunu duyururken Kasım ayında ölümsüzleşen Erdal Balcı'dan önderlik kadrolarından Hüseyin Demircioğlu, Bayram Namaz ve Zeki Gürbüz'ün öncü tutumlarına, gözaltında kayıplar mücadelesinde sembolleşen Hüseyin Toraman'dan Hasan Ocak'a, işkencehanelerde ser verip sır vermeyen Süleyman Yeter'den kuşatıldığı üsde son mermisine kadar savaşarak düşmana meydan okuyan Berçemlere, İvana Hoffmannlardan Özgür Namoğlu'na kadar, yüzün üzerinde ölümsüzün, öncelleriyle birlikte yüzlerce ölümsüzün bıraktığı kavga bayrağını taşımak, onların ideallerini gerçekleştirmek için örgütlü mücadeleyi büyütmek görevimizdir" dedi.
Devrim şehitlerini anmanın onların ideolojik duruşu, siyasi ve pratik kararlılıklarından öğrenmek olduğunu dile getiren TSP temsilcisi, ölümsüzlerin ve tutsakların yakınlarının da mücadeleyi büyütmede daha etkin olabileceklerini belirtti.
ÖLÜMSÜZLER ANLATILDI
Gözaltında kaybedilen Hüseyin Toraman'ın annesi, oğlunun katillerine ve faşist devlete olan öfkesinin hiçbir zaman dinmeyeceğini, son nefesine kadar bu mücadeleyi sürdüreceğini belirtti.
Özgür Namoğlu'nun yakını, onun kararlı bir komünist olduğunu, bunun Rojava'ya gidişininde de görülebileceğini, ölümsüzlerin her birinin yaşamının bunu gösterdiğini belirterek, "Bize düşen görev, onların mücadelesini sürdürmektir" dedi.
Yücel Hazar'ı anlatan yakını, "Ölümsüzlerimizin yürüttüğü mücadele sonucu bir arada olmaktan onur duyuyorum" ifadelerini kullandı.
Ivana Hoffmann'ı anlatan bir yoldaşı, Ivana'nın Rojava'ya gittiğinde 3 ay gibi kısa bir sürede dil öğrendiğini, eğitim devrelerini başarıyla tamamladığını, aldığı her görevi disiplinli ve kararlı bir şekilde yerine getirdiğini anlattı.
Bir başka devrimci, 1990'lı yıllarda hapishanede yollarının Bayram Namaz ile kesiştiğini, o dönemde birlikte hapis yatan bir babanın çocuğu olan Mahir Arpaçay'ın hapishaneye ziyarete getirildiğini ve yetişkin bir devrimci olan Bayram ile çocuk olan Mahir'in yollarının sonradan birer savaşçı olarak Rojava'da kesiştiğini ve ikisinin de ölümsüzleştiğini belirtti.
Tacim ve Hatice Temel'i anlatan yakını, onların son anlarına kadar mücadeleye bağlılıklarına ve çabalarına vurgu yaptı.
Erkut Direkçi'yi yakından tanıyan bir yoldaşı, onu anlatarak, Erkut'ça düşünme ve hareket etmeye çalıştığını belirtti.
Buluşma, okunan şiir ve ardından söylenen ezgilerle 21 Aralık'ta 30. Yıl festivalinde buluşma çağrısı ile son buldu.
ULM
Almanya'nın Ulm kentinde Kasım Şehitler Ayı vesilesiyle Dursun Çaktı'nın mezarı başında anma yapıldı. TSP ve Partizan'ın birlikte düzenlediği anma, Dursun Çaktı şahsında ölümsüzler anısına saygı duruşuyla başladı.
Yapılan konuşmalarda ölümsüzlere bağlılık sözü verildi.
30. Yıl Festival komitesi adına yapılan konuşmada da ölümsüzler anıldı, 21 Aralık'ta Wuppertal'da yapılacak olan 30. yıl etkinliğine katılım çağrısı yapıldı.
AGİF'e bağlı AJK'nin onur üyesi Aysel Tolu'nun da mezarı ziyaret edilip karanfil bırakılarak anma sonlandırıldı.