23 Eylül 2024 Pazartesi

AYM, erişim engeline verilmesine ilişkin maddeyi iptal etti

Anayasa Mahkemesi, internet siteleri ve sosyal medya içeriklerine erişim engeli kararı getirilmesini sağlayan 5651 sayılı kanunun bazı maddelerini basın özgürlüğünü sınırlandırdığı gerekçesiyle iptal etti.

Anayasa Mahkemesi, internet siteleri ve sosyal medya içeriklerine erişim engeli/ içerikten çıkarma kararı verilmesine olanak sağlayan 5651 sayılı kanunun bazı maddelerini basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğünü sınırlandırdığı gerekçesiyle iptal etti.

AYM, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı tarafından erişim engeli ve/veya içeriğin çıkarılması kararı verilmesinin masumiyet karinesini ihlal ettiği gerekçesiyle 5651 sayılı kanunun 8/4 maddesinin, basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğünü sınırladığı gerekçesiyle de erişim engeli ve/veya içeriğin çıkarılması kararı verilmesini sağlayan 9'uncu maddesinin iptaline karar verdi.

AYM, ayrıca, internet siteleri ile haberlere 5651 sayılı kanunun 8/A maddesi gereğince, yani "milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması" gerekçesiyle erişim engeli getirilmesinin "ifade özgürlüğü hakkının ihlali" olduğuna hükmetti. Buna göre aralarında ETHA, Diken, Jin News, Independent Türkçe, Mezopotamya Ajansı, Twitter, Ekşi Sözlük ve Wikipedia'nin da yer aldığı 62 başvurucuya uygulanan erişim engelinin kaldırılmasına karar verdi.

AYM, kararın Resmi Gazete'de yayımlandıktan dokuz ay sonra yürürlüğe girmesine karar verdi.

Kararla, aynı zamanda başvuruculara manevi tazminat ödenmesine de hükmedildi.

Yüksek Mahkemenin bu kararı, ilgili yayımcılara uygulanan erişim engeli kararlarının kaldırılması için yeniden yargılama yapmaları adına mahkemelere gönderilecek.