2 Ekim 2024 Çarşamba

Bakan Koca: Salgın kontrolden çıktı, ikinci pik yaşanıyor

Sağlık Bakanı Koca, bir yandan birinci dalganın ikinci pikinin yaşandığını ve salgının kontrolden çıktığını söylerken diğer yandan "durum kontrol altında" dedi. Koca, 29 bin 865 sağlık emekçisinin korona olduğunu, 52 sağlık emekçisinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Bugün, 45 kişi yaşamını yitirdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı. 

45 CAN KAYBI, 1596 YENİ VAKA
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hasta ve can kayıplarının arttığını belirten Koca, bugün 45 kişinin yaşamını yitirdiğini, vaka sayısının da bin 596 olduğunu açıkladı. Koca, "Tatil yerlerinde, çarşı pazarda, törenlerde tedbirlere ne kadar uyulduğunu içimiz acıyarak görüyoruz. Düğünlerimiz, sünnetlerimiz, taziyelerimiz yeni taziyelere kaynaklık eden yerler oluyor" dedi.

'29 BİN 865 SAĞLIK EMEKÇİSİ KORONA OLDU, 52'Sİ YAŞAMINI YİTİRDİ'
Hergün hasta sayısının arttığını ifade eden Koca, hastanelerin yükünün arttığını söyledi. Koca, şimdiye kadar 29 bin 865 sağlık emekçisinin Covid-19 olduğunu, 52 sağlık emekçisininin ise yaşamını yitirdiğini açıkladı. 

Sağlık kuruluşlarında hala şiddetin sürdüğünü kaydeden Koca, şöyle devam etti: "Mesafeyi gözetmeyen kalabalıklar, unutulan her maske, ihmal edilen her tedbir onlarca can yakmaktadır. Sağlıkçılarımızın beklentisi alkıştan öte bir hassasiyettir. Bu hassasiyet yaşlıların, kronik rahatsızlığı olanların korunması için gereklidir."

'DURUM KONTROL ALTIDA' AMA HASTA SAYISI ARTIYOR!
Bakan Koca'nın tüm bu bilgilere rağmen "ülke genelinde durum kontrol altında" demesi ise dikkat çekti. Koca, şu bilgileri verdi: "İstanbul, Trakya ve Ege Bölgesi'nde ciddi bir artış yok. Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da ciddi bir artış var. En fazla artış Ankara'da. Tedbirlerle hasta sayısını Gaziantep'te yüzde 52, Diyarbakır'da yüzde 49, Mardin'de yüzde 61 aşağıya çekmeye başladık. Konya'da kısmen kontrol altına aldık. Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Erzurum, Sivas, Kayseri halen yüksek riskli illerimiz arasında.

"Virüs gücünü kaybetmedi. Rakamlar bize ölüm ve ağır vaka sayısının arttığını gösteriyor. Yöntemlerde benzerlik olsa da her ülke kendi mücadelesini kendi şartlarında veriyor."

'BİRİNCİ DALGANIN İKİNCİ PİKİNİ YAŞIYORUZ'
Önümüzdeki aylarda mevsimsel gribin artacağına işaret eden Koca, "Uzun bir süredir koronavirüs aramızda. Öyle görünüyor ki bu konuya karşı zaman zaman duyarsız hale geliyoruz. Koronavirüsün birinci dalgasının ikinci pikini yaşadığımızı söyleyebilirim. Gelenek ve göreneklerimizin önemli parçalarından olan bayramlar ve düğünlerdeki hareketlilik ve dikkatsizliklerimiz bizi bu eşiğe getirdi" şeklinde konuştu.

'SALGIN KONTROLDEN ÇIKTI'
Koca konuşmasını şöyle sürdürdü: "Şuan Türkiye'de vaka sayısının en fazla olduğu il Ankara. İstanbul'u iki kat oranında geçmiş durumda. Bu alandaki tedbirleri Ankara'da yoğunlaştıran bir çaba içindeyiz. Bir takım tedbirler alınmaya başlandı. Özellikle mesai kavramı, bununla birlikte kuruma gelmeme, dönüşümlü çalışma gibi bir takım düzenlemeler Ankara özelinde daha yoğun bir şekilde gündeme alındı. Şu anda sokağa çıkma kısıtlaması gibi bir şey gündemimizde yok.

"Bilim Kurulu tavsiye ediyor. Karar alma konusunda Bilim Kurulu olmadığını biliyoruz ama uygulama konusunda bir hassasiyet gösterildiğini söylemek istiyorum. Salgının kontrolden çıktığını söyleyemeyiz. Ancak üzerimize düşeni yapmazsak sonucu farklı olabilir. Bazı illerimizde durumun faklı olduğunu söyleyebiliriz. Ankara bu illerimizden biri. Kayseri, Konya gibi illerimizi sayabiliriz.