23 Eylül 2024 Pazartesi

Bakanlık 12, HPG 34 askerin öldüğünü duyurdu

Federe Kürdistan Bölgesi'nde birkaç gündür süren çatışmalarda çok sayıda Türk askeri yaşamını yitirdi. Savunma Bakanlığı, 12 askerin öldüğünü duyururken, HPG Basın İrtibat Merkezi ölen asker sayısının 34 olduğunu açıkladı. Asker ölümlerinin ardından Türk devleti, Rojava'da petrol kuyularını ve elektrik santrallerini hedef aldı.

Federe Kürdistan Bölgesinde Xakurkê ve Metîna'da çatışmalar arttı. Savunma Bakanlığı, önceki gün ve dün çıkan çatışmada 12 askerin öldüğünü duyururken, HPG Basın İrtibat Merkezi 34 askerin öldüğünü açıkladı.

Savunma Bakanlığı açıklamasında Pençe-Kilit harekatı bölgesinde bir üs bölgesine dün gerilla birliklerinin sızdığı, çıkan çatışmada 6 askerin öldüğü, bir askerin yaralandığı, 13 gerillanın yaşamını yitirdiği bilgisi paylaşılırken, HPG BİM, 4 gerillanın hayatını kaybettiğini belirtti.

HPG Basın İrtibat Merkezi'nin açıklamasında, "22 Aralık'ta Xakurkê'de gerçekleştirilen Şehîd Ahmed Rûbar Devrimci Operasyonu ve Metîna'da gerçekleştirilen koordineli eylem, 23 Aralık'ta ise Zap'ın Kurojahro ve Girê Amediyê Direniş Alanları'nda gerçekleştirilen devrimci operasyonlarda işgalci orduya ağır darbeler vurmuştur. Türk ordusunun kayıpları şimdiye kadar güçlerimizce belge ve bilgileriyle beraber açıklanmış olmasına rağmen, işgalci ordu ve onun özel savaş medyası kayıplarını Türkiye kamuoyundan ve tüm dünyadan gizlemeye çalışmaktadır. Ancak ne kadar çabalayıp panik içinde gizlemeye çalışsalar da, Kurdistan Özgürlük Gerillası'ndan aldıkları ezici darbelerin yarattığı etkiyi gizleyememektedirler" ifadelerine yer verildi.

Şehîd Ahmed Rûbar Devrimci Operasyonu'nunda Memyan, Girê Amediyê Devrimci Operasyonu'nda Welat, Helmet ve Hüseyin adlı gerillaların yaşamını yitirdiğini açıklayan HPG BİM, "İşgalci ordu ve onun özel savaş medyasının gerilla kayıpları hakkında belirttikleri külliyen yalandır" diye kaydetti.

Girê Amediyê devrimci operasyonuna ilişkin ayrıntıların paylaşıldığı HPG BİM açıklamasında şu bilgilere yer verildi: "23 Aralık günü saat 14.40'ta devrimci operasyon gerçekleştirildi. Bu devrimci operasyonda; 200 işgalci, 44 mevzi ve çadır, tank ve panzerlerin olduğu ve 3 kısımdan oluşan işgalciler hedef alındı. Sızma taktiği ile başlayan ve 7 koldan oluşan devrimci operasyonda, işgalciler önce el bombaları ve ferdi silahlar ile etkili şekilde vuruldu. Devrimci operasyonun 3 kolu el bombaları, ferdi ve orta otomatik silahlar ile işgalcileri hedefleyip üzerine giderek yakın mesafeden etkili şekilde vurdu. Aynı zamanda suikast taktiği de etkili şekilde kullanılarak işgalciler cezalandırıldı. Devrimci operasyonun diğer 4 kolu ise ferdi, orta otomatik ve ağır silahlar ile işgalcileri hedefleyip etkili şekilde vurdu."

Türk askerlerine ait tüm mevzi ve çadırların imha edildiği belirtilen açıklamada, "İşgalciler mevzilerini bırakıp ikinci kısma doğru kaçtı. Devrimci operasyonun diğer kolları tarafından ikinci kısımdaki işgalciler de el bombaları ve ferdi silahlarla yakın mesafeden hedeflenip etkili şekilde vuruldu" denildi.

ROJAVA'DA ALTYAPI HEDEF ALINDI
Federe Kürdistan Bölgesinde, Türk askerlerinin verdiği kayıpların ardından Rojava'da, Tirbêspiyê çevresindeki petrol noktaları ve Dêrik'e bağlı Banê Şikeftê köyü hedef alındı.

Türk devleti Cizir Kantonu'nun Tirbepiyê ilçesindeki Ewda Petrol İstasyonu'nu hedef aldı. Saldırı sonucunda istasyon faaliyet dışı kaldı. Ewda istasyonundaki kesinti, Cizîr kantonunun genelinde elektrik sağlayan Siwêdiyê istasyonundaki gaz pompalarını etkiledi. Bu da Tirbespiyê, Çilaxa ilçesi ve Dêrik kentinin birçok köy ve beldesinde elektrik kesintilerine neden oldu. Gaz pompalarının şu an yüzde 50'nin altında kapasiteyle çalıştığı belirtildi.

Ayrıca, Dêrik kentinde bulunan Seîda Petrol istasyonu ve Bana Şikeftê'deki elektrik istasyonuna hava saldırısı düzenlendi. Saldırı sonucu yangın çıktı, oluşan hasar hakkında henüz bilgi edinilemedi.