25 Eylül 2024 Çarşamba

Bakanlık görüş bildirmedi AYM karar toplantısını erteledi

Adalet Bakanlığı, 10 Barış Akademisyeni'nin yaptığı başvuruya ilişkin görüş bildirmediği için AYM'ye yapılan başvuru karara bağlanamıyor. AYM karar toplantısını erteledi.
"Barış Bildirisi"ni imzaladıkları için hapis cezası verilen 10 akademisyenin AYM'ye yaptığı başvuru, Adalet Bakanlığı'nın görüş bildirmemesi nedeniyle karara bağlanamıyor.
 
Sur, Cizre ve Silopi başta olmak üzere bölge illerindeki sokağa çıkma yasakları ve operasyonlar sırasında yaşanan hak ihlallerine karşı, "Barış için Akademisyenler İnisiyatifi"nin 10 Ocak 2016’da yayımladığı "Bu suça ortak olmayacağız" başlıklı bildirinin ardından Türkiye genelindeki savcılıklar, akademisyenler hakkında 'örgüt propagandası' suçlamasıyla soruşturma başlatmıştı.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hedef gösterdmesinin ardından, onlarca akademisyen gözaltına alındı, bir çoğu tutuklandı. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL sürecinde çıkarılan KHK'lerle bildiriyi imzalayan 404 akademisyen üniversitelerdeki görevlerinden ihraç edildi.
 
Yürütülen soruşturmalar kapsamında 724 akademisyen hakkında dava açıldı. 5 Aralık 2017’den bu yana devam eden davalar kapsamında 8 Mayıs 2019 itibariyle 191 akademisyen hapis cezasına çarptırıldı. 191 kişi içerisinden 28 kişinin hapis cezası 2 yılın üstünde kaldığı için, 6 kişi ise hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul etmediği için toplamda 35 kişinin mahkumiyet kararı ertelenmedi.
 
BAKANLIK GÖRÜŞ BİLDİRMEDİĞİ İÇİN KARAR VERİLEMİYOR
 
"Bu suça ortak olmayacağız" başlıklı barış bildirisinin imzacılarından Prof. Dr. Füsun Üstel, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi tarafından onanan 1 yıl 3 aylık hapis cezasının infazı için Eskişehir Kadın Kapalı Cezaevine teslim oldu ve hapse girdi. Bu kapsamda ceza alan 10 akademisyen, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.
 
Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği'nin aktardığı bilgiye göre, aralarında Prof. Dr. Füsun Üstel’in de dosyasının yer aldığı 10 başvuruyu bugün görüşen Anayasa Mahkemesi Birinci Bölüm, toplantıda, 'Bir grup akademisyen tarafından yayınlanan bildiriye imza atan başvurucuların cezalandırılması nedeniyle ifade özgürlüğünün ihlal edildiği iddiası' ele alındı. 
 
Toplantının sonunda bir karara varmayan Birinci Bölüm, Adalet Bakanlığı'ndan başvuruya ilişkin istenilen görüşün gelmemesini gerekçe göstererek toplantıyı erteledi.
 
Mahkemenin, bakanlıktan gelecek savunmanın ardından başvuruyu yeni bir gündemde ele alacağı belirtiliyor.