20 Eylül 2024 Cuma

'Barikatlar ailelere değil, iş cinayetlerinin faillerine kurulsun'

Adalet Arayan İşçi Aileleri'nin Galatasaray Meydanı'nda yapmak istedikleri "Vicdan ve Adalet Nöbeti"nin 77'ncisi "kamu güvenliği" gerekçe gösterilerek yasaklandı. Aileler; yasağa, "Barikatlar ailelere değil, iş cinayetlerinin faillerine kurulsun" diye tepki gösterdi.
Adalet Arayan İşçi Aileleri'nin her ayın ilk Pazar günü Galatasaray Meydanı'nda yaptığı "Vicdan ve Adalet Nöbeti"nin 77'ncisi "kamu güvenliği" gerekçesiyle yasaklandı.
 
Yasak kararının ardından aileler, Taksim'de bulunan Bir Umut Derneği önüne nöbetlerini gerçekleştirdi. Aileler, "77. Vicdan ve Adalet Nöbeti" pankartını açarak, iş cinayetinde yaşamını yitiren yakınlarının fotoğraflarını taşıdı.
 
Bu ayın açıklamasını Davutpaşa'da yaşanan iş cinayetinde hayatını kaybeden Gülhan Çabuk'un eşi İdris Çabuk yaptı. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin (İSİG) hazırladığı rapora göre; Eylül 2018'de en az 157 işçinin iş cinayeti sonucu yaşamını yitirdiğini hatırlatan Çabuk, 2018'in ilk 9 ayında da en az bin 450 işçinin çalışırken hayatını kaybettiği bilgisini paylaştı. Çabuk, takip ettikleri ve devam eden iş cinayetleri davaları hakkında bilgi verdi. Çabuk, "Yıllardır denetim görevlerini yapmayan idareciler de, daha fazla para kazanmak gayesiyle işçilerin hayat haklarını görmezden gelen işverenler de yargılanmalı dedik. Tüm sorumlular, hem kaybettiklerimiz hem ekmeği için çalışan işçilerin çalışırken ölmemesi için caydırıcı cezalara çarptırılmalı dedik" diyerek adalet arayışlarından vazgeçmeyeceklerini ve tüm sorumlular yargılanana kadar adalet aramaya, devam edeceklerini söyledi.
 
Meydanın kendilerine yasaklanmasına tepki gösteren Çabuk, "Yıllardır mücadele eden ailelerinin kamusal alandaki kürsüsünün yasaklanmasını kabul etmiyoruz. İş cinayetleri son bulana, tüm sorumlular layığıyla yargılanana kadar Galatasaray Meydanı'nda olmaya, devam edeceğiz. Barikatların ailelere değil, iş cinayetlerinin faillerine kurulmasını istiyoruz" dedi.
 
‘YASAĞIN KALKMASINI İSTİYORUZ'
 
Daha sonra 2013 yılında Esenyurt Özel Doğa Hastanesi'ndeki iş cinayetinde yaşamını yitiren Eren Eroğlu'nun babası Erdinç Eroğlu konuştu. Eroğlu, "Galatasaray Meydanı'ndaki açıklamamızın üzerindeki yasağının kalkmasını istiyoruz. Burada ancak sesimizi biz ve gelen basın emekçileri duyabiliyor. Bunun son bulmasını istiyoruz. Yasak, anayasal hakkımızın gasp edilmesi demektir" ifadelerini kullandı.
 
‘SUSAN OLMAYACAĞIZ'
 
Dizi setinde 6 yıl önce yaşanan iş cinayetinde kızı Selin Erdem'i kaybeden Hacer Erdem de "Memleketin her yerinde insanlar ölürken biz nasıl sessiz kalalım. Biz Galatasaray Meydanı'nda kimi rahatsız ettik? Dinde, 'Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır' diye bir tabir var. Biz susan olmayacağız" dedi. Yasağı kabul etmediklerini sözlerine ekleyen Erdem, "Bu yasak neyin nesi?" diye sordu.