24 Eylül 2024 Salı

Barış Nöbetlerinde hukuksuzluklara dikkat çekildi

İHD'nin başlattığı Barış Nöbeti'nde hapishanelerdeki hak ihlalleri, 10 Ekim Ankara Gar Katliamı ve 6-8 Ekim Kobanê olayları gündem edildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD), tüm şubelerde eş zamanlı olarak Türkiye'de yaşanan hukuksuzluklara dikkat çekmek için her ayın ilk Cuma günü yapılan "Barış Nöbeti"ni bu ay da sürdürdü.

VAN
İHD Van Şubesi'nin dernek binasına gerçekleştirdiği nöbette konuşan dernek üyesi Heval Sinan Aras hapishanelerdeki hak ihlallerine dikkat çekti. Tutsakların tahliyelerinin engellendiğini belirten Aras, "İnfaz yasasındaki düzenlemeye göre, yetkili kurumlar, ATK veya Adalet Bakanlığı'nın belirlediği tam teşekküllü hastanelerden rapor aldığı takdirde cezalarının infazının ertelenmesiyle ilgili bir hakka sahip oluyorlar. Ama buna rağmen, infaz hakları çoğu zaman savcılar tarafından keyfi bir şekilde erteleniyor" dedi.

'TECRİT KOŞULLARINDA TUTULUYORLAR'
Hasta tutsakların tedavi edilmediğini ifade eden Aras, "Bu da çok acil tedaviye ihtiyacı olan çoğu hasta mahpusun hayatını ciddi bir şekilde tehlikeye koymaktadır. Bunun yanı sıra cezaevindeki revir koşullarında, revire çıkabilmede büyük eksiklikler yaşanmaktadır. Bugün cezaevlerinde en büyük sorunlardan biri sağlık koşullarının yeterli olmamasıdır. Yine en ağır ihlallerden biri de tutukluların tecrit koşullarında tutulmasıdır" diye konuştu. 

ANKARA 
İHD Ankara Şubesi de nöbeti dernek binasında sürdürdü. Nöbete, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara İl Eşbaşkanı Pakize Sinemillioğlu ve pek çok hak savunucusu katıldı. DAİŞ'in 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Tren Garı'nda düzenlediği ve 103 kişinin ölümüyle sonuçlanan bombalı saldırının 8'inci yılı için gerçekleştirilen nöbette, "10 Ekim Gar Katliamı'nı unutmadık, unutturmayacağız" pankartı açıldı.

'FAİLLER KORUNMAYA DEVAM EDİYOR'  
İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Aslı Saraç, katliamın gerçekleşeceğine dair istihbarat olmasına rağmen tedbir alınmadığını hatırlattı. Yaralılara müdahalenin engellenmesinin can kayıplarının artmasına yol açtığını belirten Saraç, "Katliamının üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen olay aydınlatılmadı ve adalet de sağlanmadı. Olayın ardındaki devlet güçleri ve siyasi bağlantılar ortaya çıkarılmadığı gibi azmettirenler yargılanmadı, üzeri kapatıldı failler korundu, korunmaya da devam ediliyor. Ankara Gar Katliamı sanıklarından Erman Ekici hakkında 'insanlığa karşı suç' işlemekten ek iddianame düzenlendi. TCK'da bu suçla hakkında iddianame düzenlenen ilk kişi oldu ve emsal teşkil etmesine rağmen diğer failleri kapsamadı" dedi.

Saraç, insan hakları savunucuları olarak katliamın gerçek failleri ortaya çıkana kadar davanın takipçisi olacaklarını belirtti.

DİYARBAKIR
İHD Diyarbakır Şubesi, bu ay nöbeti Kobanê olaylarında yaşananların aydınlatılması ve Kürt sorununun barışçıl bir şekilde çözülmesi için tuttu. Dernek binasındaki nöbete Yeşil Sol Parti milletvekilleri Adalet Kaya, Serhat Eren, HDP, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), KESK, 78'liler Derneği, İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin katıldı. Nöbetin tutulduğu salona "Herkes İçin Adalet" pankartı asıldı.

Basın metnini okuyan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Ercan Yılmaz, "Barış ve müzakere görüşmelerinin rafa kaldırılması akabinde uygulamaya konulan baskıcı politikalar ve tekrar başlayan çatışmalı süreç nedeniyle Türkiye, hiçbir yurttaşının kendini güvende hissetmediği bir ülke konumuna gelmiştir" dedi.

'TMK KALDIRILSIN'
Yeni yasama döneminde taleplerini açıklayan Yılmaz, Terörle Mücadele Kanunu ve İnfaz Kanunu'nun eşitliğe aykırı maddeleri nedeniyle çok sayıda ayrımcı uygulamanın ortaya çıktığını söyledi. "Kürt meselesinin demokratik yol ve yöntemlerle tartışılamaması nedeniyle Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin lehlerinde verdiği ihlal kararlarına rağmen yurttaşlar, Türkiye hapishanelerinde tutulmakta, yüzlerce mahpusun idare ve gözlem kurullarının hukuki olmayan soyut kararları ile infaz süreleri uzatılmaktadır" diyen Yılmaz TMK'nın kaldırılmasının barışı tartışmak için önemine işaret etti.

"6-8 Ekim Kobanê protestoları"nın yıl dönümü olduğunu hatırlatan Yılmaz, şöyle devam etti: "Siyasi iktidarın söz konusu olaylarda yaşamını yitiren yurttaşlar arasında yapmış olduğu ayrımın tehlikeli ve Kürtlerin kendi iç barışlarının sağlanması önünde bir engel olduğunu belirtmek isteriz.  6-8 Ekim 2014 tarihinde meydana gelen toplumsal olaylarının 9'uncu yılında yaşanan hak ihlallerinin tüm yönleriyle araştırılarak hakikatlerin ortaya çıkarılmasını, olaylara ilişkin başlatılan soruşturmaların etkin ve şeffaf bir şekilde yapılmasını talep ediyoruz."

KESKİN: HERKES BARIŞI GÜNDEMİNE ALMALI
İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin ise, "Bu coğrafyada siyaset yapan bütün siyasi partiler resmi ideolojiyi benimsemiş durumda o nedenle kime söz anlatacağımızı bilmiyoruz. Ama şu son Pazar gününden beri yaşadığımız olaylar barış talebinin, demokratikleşmenin ve sivilleşmenin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. İnsan hakları savunucuları olarak bu nöbetimizde de şunu söylüyoruz; artık insanlar ölmesin. Barışçıl çözümler mümkün. Tüm siyasi partilerin artık barış politikalarını gündeme almaları gerekir" dedi. 

İZMİR
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi'nin her ayın ilk Cuma günü yaptığı Barış Nöbetini İzmir Şube binasında gerçekleştirerek, hasta tutsakların durumuna dikkat çekti. Çok sayıda kişinin ziyaret ettiği nöbet eyleminin ardından eski Sümerbank önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamayı İHD İzmir Şubesi Eş Başkanı Ali Aydın okudu.

Aydın, hapishanelerde tutsakların yaşadıkları sorunlara ilişkin taleplerini sıralayarak, yasalara uyulması çağrısında bulundu.