23 Eylül 2024 Pazartesi

'Barışın tek yolu İmralı tecridinin kırılmasıdır'

6 kentte tutsakların tecride karşı başlattıkları açlık grevlerine destek için Adalet Nöbeti eylemi sürerken, eylemciler Kürt sorununda muhatabın Abdullah Öcalan olduğunu vurguladı.

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Hapishanesinde mutlak tecrit altında tutulan PKK lideri Abdullah Öcalan'dan 34 aydır hiçbir haber alınamıyor. Tecridin kaldırılması ve Kürt sorununda çözüm talebiyle hapishanelerde başlayan açlık grevleri eylemi 44'üncü gününe ulaştı.

Van, Diyarbakır, Adana, Mersin, İstanbul ve Mardin'de tutsak yakınlarının açlık grevine destek amacıyla başlattığı Adalet Nöbeti eylemleri de devam etti.

MERSİN
Mersin'de Çukurova TUAY-DER tarafından başlatılan Adalet Nöbeti'ni 37'nci gününde Halkların Eşitlik ve Demokratik Partisi (DEM Parti) milletvekilleri Saliha Aydeniz ve Perihan Koca ziyaret etti.

Saliha Aydeniz, nöbetlerin temel amacının PKK lideri Öcalan üzerindeki tecridin son bulması olduğuna işaret ederek, "Abdullah Öcalan ne zaman konuşsa barış ve demokrasi devreye girmiştir. Onunla beraber görüşüldüğünde ülkede birlik gelişmiştir. 2013 ila 2015 yılında yaşananlar buna örnektir. Abdullah Öcalan sadece Kürt halkının taleplerini değil, tüm halkların taleplerini dile getirmiştir" dedi.

Öcalan'ın üzerindeki tecridin kırılması ve fiziksel özgürlüğünün sağlanması gerektiğinin altını çizen Aydeniz, tutsakların taleplerine kulak verilmemesi halinde eylemin dönüşümsüz açlık grevine dönüşebileceği uyarısında bulundu.

Adalet Nöbeti eylemcilerinden Emine Eren de, eylemlerinin sonuç alıncaya kadar devam edeceğini ifade etti.

ADANA
Adana'da Akdeniz Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AATUHAY-DER) tarafından başlatılan Adalet Nöbeti eylemi 37'nci gününde dernek binasında devam etti. Dernek binasındaki eyleme çok sayıda kişi katılarak Abdullah Öcalan ve tutsakların özgürlüğünü talep etti.

VAN
Van'da Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUHAY-DER) öncülüğünde tutsak yakınları tarafından tutulan Adalet Nöbeti eylemi, 36'ncı gününde dayanışma ziyaretleriyle sürdü. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Örgütü binasında devam eden eylemi DEM Parti milletvekilleri, Özgür Kadın Hareketi (TJA), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) ve Barış Anneleri Meclisi üyelerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi ziyaret etti.

DİNDAR: ÖCALAN KÜRT HALKININ ÖNDERİDİR
DEM Parti milletvekili Mahmut Dindar, "Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit politikaları son bulmalı. 3 yılı aşkın bir süredir ne avukatları ne de ailesiyle görüştürülmeyen Sayın Abdullah Öcalan, Kürt halkının önderidir. Kürt halkı onu önder olarak kabul ediyor. Bir an önce görüşmelerin sağlanması ve kirli savaş politikalarının son bulması gerekiyor" dedi.

Hapishanelerden cenazelerin çıkmasını istemediklerini söyleyen Dindar, "Annelerimiz yıllardır mücadele ediyor. Barışın sağlanmasının tek yolu İmralı tecridinin kırılmasıdır" ifadelerini kullandı.

Nöbet boyunca sık sık "Bijî berxwedana zindana" sloganları atıldı.

İSTANBUL 
Tutsak yakınları tarafından İstanbul'da başlatılan Adalet Nöbeti 28'inci gününde devam etti. DEM Parti Esenler ilçe binasında sürdürülen nöbet eylemini, Ölümsüzlerin ve Tutsakların Sesi Platformu (ÖTSP) ziyaret etti.

Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Dayanışma Derneği (MA-TUHAYDER) Eşbaşkanı Dilek Sönmez Demir, başlattıkları nöbet eyleminin tarihsel bir anlam taşıdığını belirtti. Demir, "Sayın Abdullah Öcalan'dan haber alabilmek için geçmiş dönemlerde de hem cezaevlerinde hem de dışarıda benzer eylemler yürüttük. Birçok yoldaşımızı kaybettiğimiz bu eylemlerin sonucunda ise kısıtlı görüşmeler gerçekleştirildi. O yüzden talebimizi artık bir görüşme değil, Sayın Öcalan'ın tamamıyla fiziksel özgürlüğüdür. Bizim bu talebimiz yerine getirilene kadar da bu eylemimiz devam edecek" ifadelerini kullandı.

ÖTSP üyeleri de nöbet eylemi ile dayanışma içerisinde olacaklarını kaydetti.

DİYARBAKIR
Diyarbakır'da TUAY-DER öncülüğünde DEM Parti Bağlar ilçe binasında başlatılan Adalet Nöbeti 37'nci gününde sürdü.

Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) Eşbaşkanı Kerem Canpolat, tutsakların sesi olmak istediklerini söyledi. Tutsakların sesi duyulana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini ifade eden Canpolat, "Toplumun bu nöbetlere daha fazla güç vermesi gerekiyor. Tutsakların ve bizlerin tüm amacı İmralı'daki tecridin sonlanmasıdır. Abdullah Öcalan'ın sözlerinin dünyaya duyulmasını istiyoruz" dedi.

MARDİN
Mardin'de Adalet Nöbeti 3'üncü gününde devam etti.

Nöbette yer alan Barış Annelerinden Xezalê Özer, Savur ilçesine bağlı Dengiza kırsal mahallesinin 1993 yılında koruculuk dayatması ve köylerine yapılmak istenen karakolu kabul etmedikleri için yakıldığını hatırlattı.

Eşinin tutuklandığını, bir oğlunun 20 yılı aşkın bir süredir PKK saflarında olduğunu kaydeden Özer, "Bugün de çalışmalarımıza devam ediyor, direnişimizi sürdürüyoruz. Sağ olduğumuz sürece de çalışmaya devam edeceğiz. Çocuklarımızın ve önderliğimizin serbest bırakılmasını istiyoruz. Tecrit kalkana kadar da eylemde olacağız. Başkanımızın zindandan çıkmasını istiyoruz" dedi.