2 Ekim 2024 Çarşamba

Barolar ve çevre örgütlerinden Akbelen direnişine destek

YK Enerji'nin zeytin ağaçlarını katletmesine karşı direnen İkizköylüleri İzmir, Aydın, Muğla Baroları Başkanları, EGEÇEP, İzmir Tabip Odası, çevreciler ziyaret etti.

Muğla'nın Milas ilçesinde İkizköy halkının zeytin ağaçları ve Akbelen Ormanının katledilmek istenmesine karşı başlattığı direniş 261'inci gününde sürüyor. YK Enerji'nin zeytin ağaçlarını kesmesi ve ormanlık alanı talan etmesine karşı mücadele eden İkizköylülerin direniş alanına bugün Muğla Barosu Başkanı Cumhur Uzun, Aydın Barosu Başkanı Anıl Yetişkin, İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, EGEÇEP Eş Sözcüsü ve İkizköy avukatlarından Doğu Işık, İzmir Tabip Odası Çevre Komisyonu Üyesi Oya Otyıldız destek ziyaretinde bulundu.

Muğla Barosu Başkanı Cumhur Uzun'un ardından konuşma yapan Aydın Barosu Başkanı Anıl Yetişkin, benzer bir sorunun Aydın'da da yaşandığını aktardı. Aydın'daki jeotermal sahaları için zeytin alanlarının talan edileceğini söyleyen Yetişkin, 2021 yılında çıkarılan bir yönetmelikle, enerji üretimi adı altında zeytin ağaçlarının yok edilmesine izin verildiğini hatırlattı. Hukuki mücadelenin yeterli olmadığını kaydeden Yetişkin, "Esas olan gönüllerle, hep birlikte direnmek" dedi.

İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel de, Akbelen Ormanı, zeytin ağaçları için direnenlere, doğasına sahip çıkanlara teşekkür etti.

Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) Eş Sözcüsü ve İkizköy avukatlarından Doğu Işık da, çıkarılan yönetmeliğinin yasaya aykırı olduğunu bu nedenle de yok hükmünde olduğunu söyledi. Oldu bittiye getirilerek zeytin ağaçlarının katledildiğini vurgulayan Işık, "Ancak bizler, her zeminde, her zaman zeytinimizi, doğamızı korumaya devam edeceğiz. EGEÇEP'ten tüm Akbelen direnişçilerine selam olsun" diye konuştu.

Buluşmada, İkizköy Çevre Platformu avukatlarından Yankı Tan ve İzmir Tabip Odası Çevre Komisyonu Üyesi Oya Otyıldız da birer konuşma yaptı.