24 Eylül 2024 Salı

Barzani'den Biden'a gizli mektup: Irak'la yaşanan sorunda arabulucu olun

Kürdistan Bölgesi Hükümeti Başkanı Barzani, ABD Başkanı Joe Biden'e mektup yazarak Irak hükümeti ile Güney Kürdistan Bölgesi arasındaki sorunun çözülmesini istediği belirtildi.

Al-Monitor'de yer alan habere göre Güney Kürdistan Bölgesi Hükümeti Başkanı Mesrur Barzani, ABD Başkanı Joe Biden'e bir mektup yazarak Irak hükümeti ve Güney Kürdistan yönetimi arasındaki sorunun derinleşmeden müdahale etmesini istedi.

Sorunun devam ettiği koşullarda Kürdistan Bölgesi'nin statüsünün tehlike altında kalacağı söylendiği ifade edildi. Al-Monitor haberine göre Mesrur Barzani'nin Joe Biden'e gönderdiği mektubun içeriği şöyle: "Bu mektubu size tarihin belirleyici ve önemli bir anında ve korkarım ki kontrol edemediğimiz bir durumda yazıyorum. Ekonomik ve siyasi olarak kan kaybediyoruz. Başbakanlığım döneminde ilk kez bize karşı dürüst olmayan bir süreç ve saldırı yürütüldüğünden derin kaygı duydum. Bu ABD'nin 2003 yılında  sponsor olduğu ve o zamandan bu yana bu modelin arkasında durduğu federal Irak modelinin yok olmasına yol açabilir."

"Yönetiminizin Bağdat üzerinde önemli bir nüfuzu olduğuna inanıyoruz" denilen mektupta ABD'nin Irak ve Güney Kürdistan arasında yaşanan soruna müdahale etmesi çağrısında bulunuldu. Mektup, 11 Eylül'de Mesrur Barzani'nin ABD'nin Irak Büyükelçisi Alina Romanowski ile Hewlêr'de bir araya gelerek sorunların çözülmesi konusunda ABD'nin etkin katılım göstermesini talep ettiği bir dönemde ortaya çıktı.

Ayrıca Al-Monitor internet sitesinde yer alan habere göre ABD Dışişleri Bakanlığının Mesrur Barzani'nin mektubuna yanıt vermeye hazır olmadığı ve Beyaz Saray'ın bu mektubu yanıtsız bıraktığı belirtiliyor. Mesrur Barzani'nin Biden'e gönderdiği gizli mektup Kerkük'te son dönemde yaşanan gerilimler sonrasına denk geliyor. Kerkük'te, KDP'nin daha önce denetiminde olan genel merkezini geri almak istemesi gerekçe gösterilerek açığa çıkan gerilim sonucu Bağdat'la krize dönüşmüştü. Sokağa çıkan Kürtler'e yapılan saldırılarda dört Kürt yaşamını yitirmişti. Yaşanan gerilimlerin temeli ise petrol ticaretinin/denetiminin kimin elinde olacağına dayanıyor. Bağdat yönetimi, bir süre önce Güney Yönetimi ve Türkiye arasında petrol ticaretinin "yasadışı" yapıldığı gerekçesiyle sömürgeci Türk devletine cezai yaptırım kararı
aldırmıştı.