24 Eylül 2024 Salı

Batman Demokrasi Platformu: Yasalara uyulsun, tecrit son bulsun

Batman Demokrasi Platformu, yasalara uyulması ve tecridin biran önce kaldırılması çağrısı yaptı.
Batman Demokrasi Platformu,  PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması amacıyla başlatılan açlık grevlerine ilişkin Batman Barosu'nda basın toplantısı yaptı. 
 
Basın toplantısına Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki de katıldı.
 
İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şube Eşbaşkanı Devran Yıldız, cezaevinde eylem yapan tutsakların ailelerine başsağlığı diledi. Yıldız, yaşamı sona erdiren eylemlere karşı olduklarını belirtirken, ölümlerin sona ermesi amacıyla taleplerin kabul edilmesi çağrısında bulundu.
 
Yıldız'ın ardından konuşan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Batman Şubesi Eşbaşkanı Deniz Topkan, Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek amacıyla yaşamlarına son veren tutsakların ailelerinin üzüntülerini paylaştıklarını belirterek, yaşam hakkının Anayasa tarafından güvence altında olduğunu kaydetti.
 
Topkan, buna rağmen 2 yıllık OHAL süresiyle birlikte demokrasinin ortadan kaldırıldığını ve her türlü hak arama yolunun ortadan kaldırıldığını vurguladı. Topkan, Kürt sorununun muhataplarının yok sayılması ile demokratik sürecin önünün kapatıldığını dile getirdi.
 
'DEVLET YASALARINA UYSUN'
 
Uzun süren açlık grevlerinin kalıcı rahatsızlıklar meydana getirdiğine dikkat çeken Topkan, "Sürecin bir aşamasından sonra açlık grevlerine bağlı ölümlerin yaşanabildiği geçmiş acı deneyimler bize göstermiştir. Cezaevlerinden daha fazla cenazenin çıkmasına ve açlık grevlerine bağlı kalıcı hasarlara tanıklık etmek istemiyoruz" dedi.
 
Topkan, şölye konuştu: "Tecrit gibi başta Birleşmiş Milletler Mandela Kuralları olmak üzere Türkiye yasalarına bile aykırı uygulamaların son bulmasını, siyasi iktidarı bir an önce sorumlu davranarak hapishanelerdeki tecridin kaldırmaya davet ediyoruz. Yaşamlarına son verenlerin yas sürecine saygı duyulmasını talep ediyoruz. Bağımsız hekimlerin cezaevlerine girmesine izin verilmeli ve talepler derhal karşılanmalıdır."